Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Tilpasset kostChevronRight
  4. Fettredusert kostChevronRight
  5. Tilpasset kost – del 1ChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Tilpasset kost – del 1

Dette er en individuell oppgave om tilpasset kost. I denne oppgaven skal læreren gjennomgå fagstoff, deretter skal eleven svare på oppgavene.

FooterHeaderIconFooter iconLK06
Beboer spiser middag på en institusjon. Foto

Informasjon om oppgaven

Læreren gjennomgår følgende typer tilpasset kost:

  • Mat med annen konsistens
  • Glutenfri kost
  • Saltredusert/saltfattig kost
  • Laktoseredusert kost
  • Fettredusert kost

Oppgave 1

Person som skriver på laptop

Lag et hefte eller en mappe med

  1. framside og navn
  2. innholdsfortegnelse
  3. innledning
  4. svar på oppgavene
  5. avslutning
  6. kildehenvisninger

Svar deretter på følgende:

  1. Navn på tilpasset kost.
  2. Hvilke matvarer eller råvarer må pasienter på denne kosten unngå? (NEI-mat)
  3. Hvilke matvarer eller råvarer kan pasienter på denne kosten spise? (JA-mat)
  4. Skriv ned minst 6 faktasetninger (råd) som er viktig for deg som kokk å vite om den tilpassede kosten.

Oppgave 2

Menytavle. Foto.

Her ser du et eksempel på en meny med nøkkelrådskost det er vanlig å servere ved institusjoner.

  • Denne menyen skal du nå tilpasse til den aktuelle tilpassede kosten slik at den blir så lik nøkkelrådskosten som mulig.
  • Lag deg en tabell slik eksempelet viser, eller bruk "Skjema for utfylling om tilpasset kost" som du finner via denne lenken.
  • Filer

    • DownloadSkjema for utfylling om tilpasset kost (DOC)
    • DownloadSkjema for utfylling om tilpasset kost (ODT)
    • DownloadSkjema for utfylling om tilpasset kost (PDF)

Eksempel på tabell

Kost-type

Hovedrett

Saus

Potet/grønns.

Dessert

Nøkkelrådskost

lettsaltet kokt uer

eggesmør

kokt potet gulrotstuing

erter

kirsebærkompott

fløtemelk

Findelt kost

Glutenfri kost

Saltredusert kost

Laktoseredusert kost

Fettredusert kost

Sist oppdatert 17.06.2019
Tekst: Unni Kulhuset Granheim (CC BY-SA)

Læringsressurser

Fettredusert kost