Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. SpesialkostChevronRight
  4. Mat med tilpasset konsistensChevronRight
  5. Spesialkost del 1ChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgave

Spesialkost del 1

Dette er en individuell oppgave i spesialkost. I denne oppgaven skal læreren gjennomgå fagstoff, deretter skal eleven svare på oppgavene.

Beboer spiser middag på en institusjon. Foto

Informasjon om oppgaven

Læreren gjennomgår følgende spesialkoster:

  • Mat med annen konsistens
  • Glutenfri kost
  • Saltredusert/saltfattig kost
  • Laktoseredusert kost
  • Fettredusert kost

Husk

  • Spesialkosten skal alltid være så lik hverdagskosten som mulig

Oppgave 1

Person som skriver på laptop

Lag et hefte eller en mappe med:

  1. framside og navn
  2. innholdsfortegnelse
  3. innledning
  4. svar på oppgavene
  5. avslutning
  6. kildehenvisninger

Svar deretter på følgende:

  1. Navn på spesialkost
  2. Hvilke matvarer eller råvarer må pasienter på denne kosten unngå? (NEI-mat)
  3. Hvilke matvarer eller råvarer kan pasienter på denne kosten spise? (JA-mat)
  4. Skriv ned minst 6 faktasetninger (råd) som er viktig for deg som kokk å vite om spesialkosten.

Oppgave 2

Menytavle. Foto.

Her ser du et eksempel på en meny med nøkkelrådskost det er vanlig å servere i institusjoner.

Eksempel på tabell

Kost-typeHovedrettSausPotet/grønns.Dessert
Nøkkelrådskostlettsaltet kokt uereggesmør

kokt potet gulrotstuing

erter

kirsebærkompott

fløtemelk

Findelt kost
Glutenfri kost
Saltredusert kost
Laktoseredusert kost
Fettredusert kost

Læringsressurser

Mat med tilpasset konsistens

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter