Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Tilpasset kostChevronRight
  4. Mat med tilpasset konsistensChevronRight
  5. Tilpasset kost – del 1ChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Tilpasset kost – del 1

Dette er en individuell oppgave om tilpasset kost. I denne oppgaven skal læreren gjennomgå fagstoff, deretter skal eleven svare på oppgavene.

Beboer spiser middag på en institusjon. Foto

Informasjon om oppgaven

Læreren gjennomgår følgende typer tilpasset kost:

  • Mat med annen konsistens
  • Glutenfri kost
  • Saltredusert/saltfattig kost
  • Laktoseredusert kost
  • Fettredusert kost

Oppgave 1

Person som skriver på laptop

Lag et hefte eller en mappe med

  1. framside og navn
  2. innholdsfortegnelse
  3. innledning
  4. svar på oppgavene
  5. avslutning
  6. kildehenvisninger

Svar deretter på følgende:

  1. Navn på tilpasset kost.
  2. Hvilke matvarer eller råvarer må pasienter på denne kosten unngå? (NEI-mat)
  3. Hvilke matvarer eller råvarer kan pasienter på denne kosten spise? (JA-mat)
  4. Skriv ned minst 6 faktasetninger (råd) som er viktig for deg som kokk å vite om den tilpassede kosten.

Oppgave 2

Menytavle. Foto.

Her ser du et eksempel på en meny med nøkkelrådskost det er vanlig å servere ved institusjoner.

Eksempel på tabell

Kost-type

Hovedrett

Saus

Potet/grønns.

Dessert

Nøkkelrådskost

lettsaltet kokt uer

eggesmør

kokt potet gulrotstuing

erter

kirsebærkompott

fløtemelk

Findelt kost

Glutenfri kost

Saltredusert kost

Laktoseredusert kost

Fettredusert kost

Læringsressurser

Mat med tilpasset konsistens

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter