Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. SpesialkostChevronRight
  4. Mat med tilpasset konsistensChevronRight
  5. Flytende kostChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Flytende kost

Det kreves planlegging for at den flytende kosten skal bli så appetittvekkende og variert som mulig, og i tillegg inneholde tilstrekkelig med energi (kalorier) og næringsstoffer.

kollasj med bilder av flytende kost

Flytende kost brukes til

  • pasienter som har innsnevringer eller trange partier i spiserøret
  • pasienter som gjennomfører mage- og tarmundersøkelser
  • pasienter som har vært gjennom operasjoner pasienter med kjevelås
  • pasienter med tyggeproblemer
  • pasienter med sårhet i munnhule og svelg

Det kreves planlegging for at den flytende kosten skal bli så appetittvekkende og variert som mulig. I tillegg skal flytende kost inneholde tilstrekkelig med energi (kalorier) og næringsstoffer. For å få til dette er det viktig med flere mellommåltider i tillegg til de vanlige måltidene. Det er viktig at måltidene består av flere supper og drikker.

Flytende kost må være helt fri for klumper slik at den kan inntas med sugerør. Bruk derfor stavmikser eller hurtigmikser under tilberedning.

All mat som blir brukt til flytende kost, kan berikes med energiberikende pulver. Som et alternativ kan man også gi pasienten et supplement med næringsdrikker. Disse kan vi lage selv eller kjøpe ferdige. Dette er særlig viktig hvis pasienten lider av stort vekttap. Vi kan også berike maten med ekstra fløte, rømme, smør eller egg.

Saint germain-suppe i stor grønn kopp.foto.
Suppe Saint-Germain med hovedingrediensene grønne erter og kjøttkraft med tilsatt kremfløte.

Menyforslag

Frokost

  • 2,5 dl tynn, flytende grøt
  • 1 glass lettmelk
  • 1 glass juice

Mellommåltid

  • Hjemmelaget jordbærmilkshake

Lunsj

  • 2,5 dl aspargessuppe med most asparges
  • 1 glass lettmelk

Mellommåltid

  • 1 stk. yoghurt med bærsmak

Middag

  • Jevnet potetpurésuppe med most kjøtt og grønnsaker
  • Gelé med vaniljesaus

Kaffe/te

  • Kaffe/te
  • Karamellpudding

Kvelds

  • Tomatsuppe
  • 1 glass helmelk

Sen kvelds

  • 2,5 dl tynn grøt
  • 1 glass surmelk
bilde av en rød bærsuppe
Rød bærsuppe

Læringsressurser

Mat med tilpasset konsistens

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter