Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. SpesialkostChevronRight
  4. Mat med tilpasset konsistensChevronRight
  5. Findelt kostChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Findelt kost

Findelt kost må tilpasses hver pasients behov. Findelt kost skal ha samme næringsinnhold som hverdagskosten.

Findelt kost brukes til

  • pasienter med dårlige tenner
  • pasienter med tyggeproblemer
  • pasienter med sårhet i munnhule og svelg (for eksempel kreftpasienter)

Husk at findelt kost må tilpasses hver pasients behov. Det er viktig å ikke mose maten mer enn nødvendig. Findelt kost skal ha samme næringsinnhold som hverdagskosten. Husk at findelt og most mat har dårligere næringsverdi enn mat som ikke er like findelt og godt kokt. Det er viktig å servere findelt kost slik at utseende og farge stimulerer appetitten. Ingrediensene bør derfor moses hver for seg. Bruk gjerne former når du legger opp maten. Ikke mos alle ingredienser sammen, for da blir resultatet meget dårlig.

For noen pasienter må all mat bli most ved tilberedning, mens for andre pasienter kan det være nok å servere maten med ekstra saus slik at de kan mose maten selv. I noen tilfeller kan du godt servere brød uten skorpe, eller du kan bruke grøt. Grønnsakene må være godt kokte. Pasienten kan enten mose disse selv eller få dem ferdig moset. For å sikre at pasientene får nok energi, kan grønnsaker og potetmos tilsettes fløte, smør, egg eller rømme. Server aldri helt kjøtt. Kjøttkaker kan du for eksempel enkelt mose med gaffel, mens helt kjøtt må moses i en mikser. Det samme gjelder for fiskemat.

Så det aller viktigste: Gjør maten så delikat som mulig, og bruk gjerne former. Bruk også gjerne pynt i tillegg. Hvis pasienten ikke ønsker å spise pynten, kan han eller hun legge den til side. Se gjerne på bilder fra restauranter for å få inspirasjon.

bilde av Leverragu med brokkoli og potetmos
Leverragu med brokkoli og potetmos

Menyforslag

Frokost

  • 4 halve skiver brød med plantemargarin

    • 1 med smøreost
    • 2 med leverpostei
    • 1 med syltetøy
  • 1 glass lettmelk
  • 1 glass juice
  • Kaffe/te

Mellommåltid

  • 1 fruktyoghurt eller 1 smoothie

Lunsj

  • 2,5 dl blomkålsuppe
  • 2 halve skiver brød med plantemargarin:

    • 1 med smøreost
    • 1 med leverpostei
  • 1 glass lettmelk

Middag

  • 2 moste poteter
  • 150 g moste grønnsaker
  • 100 g most fisk eller kjøtt
  • Rikelig med saus
  • Karamellpudding

Kaffe/te

  • Kaffe/te
  • Formkake

Kvelds

  • 4 halve skiver brød med plantemargarin:

    • 2 med fiskepudding
    • 1 med smøreost
    • 1 med syltetøy/banan
  • 1 glass lettmelk
  • Kaffe/te
bilde av kostsirkelen
Kostsirkel

Læringsressurser

Mat med tilpasset konsistens

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter