Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. SpesialkostChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Spesialkost

Spesialkost brukes til personer som ikke kan spise nøkkelrådskost. Ved tilberedning er det viktig å ha god kunnskap om spesialkosten, slik at pasienten får mat som han tåler, og at et fullverdig kosthold opprettholdes. I dette emnet vil du få en bedre forståelse og kunnskap om de mest vanlige spesialkostene.

Tavle med meny for spesialkost. Foto.
Menytavle for spesialkost.

Emner

Spesialkost

  • Allergi

    I dette emnet vil du få kunnskap om mat som ofte fremkaller allergi, og hvordan du kan jobbe for å sikre at du serverer trygg og riktig mat.

  • Glutenfri kost

    Dette emnet vil gi deg kunnkap om brødbaking, samt det grunnleggende om glutenfri kost, slik at du kan lage og servere god og trygg mat uten gluten.

  • Fettredusert kost blir tilberedt så lik nøkkelrådskost som mulig, men med redusert fettinnhold.

  • Til en kost med redusert saltinnhold er det gunstig å bruke rene råvarer og heller tilsette salt ved tilberedning.

  • I dette emnet får du lære om laktoseintoleranse, og du får kunnskap om matvarer som inneholder mye og lite laktose.

  • Energi- og næringstett kost er en kost som i hovedsak brukes til personer som spiser for lite mat og ofte har dårlig almenntilstand.

  • Ved å endre kostholdet kan man forebygge og redusere den videre utviklingen av hjerte- og karsykdommer.