Hopp til innhold

 1. Home
 2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
 3. DrikkevarerChevronRight
 4. VinområderChevronRight
 5. California - historikk og klimasonerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

California - historikk og klimasoner

Fransiskanermunkene plantet de første Mission-druene på sine misjonsstasjoner i California på siste halvdel av 1700-tallet. Siden kom det innvandrere fra mange land, som hadde med seg vinstokker.

Historikk

bilde over vinområder i california
Bilde over vinområder i california.

Innvandrere fra mange land tok med seg vinstokker til California. Mest berømt er ungareren Agoston Haraszthy, som rundt 1860 innførte 100 000 vinplanter fordelt på cirka 300 arter. Han la ned et stort arbeid i innsamling av og forskning på drueplanter. Siden er landbruksvitenskap og jordforsking med tanke på druedyrking blitt universitetsutdanning i California.

Under forbudstiden (1920–1933) var all produksjon og salg av alkohol ulovlig i USA. Deretter fikk vi den andre verdenskrigen, så det er egentlig først etter 1950 at California har begynt sin moderne framgang.

Klimasonene

Alt etter om vinregionene ligger i nord eller sør, ute ved kysten eller inne i landet, vil nedbør og temperatur variere stort. Derfor er de delt inn i fem klimasoner:

 • Sone 1 Dette er den kaldeste sonen og tilsvarer temperaturer i Nord-Frankrike og Tyskland. Finnes i kystområdene.
 • Sone 2 Denne sonen er også forholdsvis kjølig og tilsvarer Bordeaux. Finnes også i kystområdene.
 • Sone 3 Denne tilsvarer Toscana eller Rôhnedalen. Finnes i indre og lune kystområder.
 • Sone 4 Her begynner temperaturen å bli høy, den tilsvarer Midt- eller Sør-Spania. Finnes innover i landet.
 • Sone 5 Dette er varme områder som tilsvarer Nord-Afrika. Her foregår det gjerne sterkvinsproduksjon. De varmeste delene av Central Valley.

Vinlover

USA har ikke vinlover som dem vi kjenner fra Europa. Det er en rekke grunner til det. De har ingen lang vintradisjon, regionene har ingen bestemte druetyper eller produksjonsmetoder, en blander diverse druetyper som en vil, og det er ofte kundens smak og profitt som styrer det hele.

I USA står også produsentene veldig fritt med hensyn til navnebruk. De kaller sine viner for burgundy, rhine, chablis og champagne helt tilfeldig. Etter handelsavtale med EU kan disse vinene ikke eksporteres ut av USA.

En har imidlertid sett på den franske AOC-klassifiseringen og har opprettet en rekke geografisk avgrensede AVA-områder (Approved Viticultural Area). Det går stort sett på reguleringer for årgangs- og endrueviner. Om én drue er oppgitt på etiketten, skal det være minst 75 prosent av den druen. Om vingård er oppgitt, skal 95 prosent av druene være fra gården, og er årgang angitt, må 95 prosent av druene være fra det året.

Skal du kunne velge ut amerikansk kvalitetsvin, må du nesten vite hva den enkelte produsenten står for. Derfor trekker vi fram noen kjente navn og steder, men det finnes klart mange flere.

Det finnes en gruppeinndeling, uten at det er noen kvalitetsgaranti. Det er følgende grupper:

 • Generics: Vinen kommer fra et definert geografisk område. Det brukes europeiske distriktsnavn for å beskrive en bestemt vinstil.
 • Varietals: Navngir druesort når minst 75 prosent kommer fra én drue.
 • Proprietaries: Omtrent som slottsvin, altså tappet på en bestemt eiendom.
bilde av En flaske hvitvin fra Fetzer vinmarker

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff