Hopp til innhold

 1. Home
 2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
 3. DrikkevarerChevronRight
 4. VinområderChevronRight
 5. Sør-Amerika – ArgentinaChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Sør-Amerika – Argentina

I dag lages det vin i de fleste landene i Sør-Amerika. Helt opp til vår tid er det Mission-druen som har vært dominerende, men under navnet Pais eller Criolla.

Historikk

Spania og Portugal delte Sør-Amerika mellom seg, spanjolene tok vestsiden sørover (Colombia, Ecuador, Peru og Chile), mens portugiserne tok østsiden (Brasil og nedover mot Argentina). Dette skjedde fra begynnelsen av 1500-tallet og opp mot 1600. Selv om ekvator med den varme sonen går gjennom kontinentet, kan det dyrkes vinplanter i høyere fjellområder der det er passe temperatur.

Helt opp til vår tid er det Mission-druen som har vært dominerende, men under navnet Pais eller Criolla. I dag lages det vin i de fleste landene i Sør-Amerika i større og mindre grad, men vi tar bare for oss noen av de landene som er representert med vin her i landet.

Argentina

Kart over vinområdene i Argentina
Kart over vinområdene i Argentina.

Argentina er Sør-Amerikas største vinprodusent og nummer fire på verdensbasis. Vinregionene i landet ligger stort sett på østsiden av Andesfjellene som strekker seg fra sør til nord på kontinentet. I disse områdene er det forholdsvis varmt og lite regn. Derfor er det nødvendig med kunstig vanning med smeltevann fra fjellene. Criolla-druen er fremdeles mye brukt til daglig vin, men de fleste edle europeiske druetyper er representert i landet. Særlig har franske Malbec oppnådd godt ry. Her gir den fylde, frukt og friskhet som ingen andre steder i verden

Mendoza

Regionen Mendoza ligger ved foten av Andesfjellene rundt byen med samme navn. Den er den klart største med 70 prosent av landets produksjon. Det er rødvin som dominerer, selv om det også produseres både hvitvin, musserende vin og sterkvin. Det lages en god del smaksrik og fyldig vin av druene Malbec, Cabernet Sauvignon og Syrah eller en blanding av disse, men også noen lettere viner, med mindre tannin. Særlig kjent er eiendommen Trapiche som tidlig begynte å eksperimentere med forskjellige europeiske druer.

San Juan

San Juan er den nest største regionen og står for cirka 20 prosent av landets produksjon. Regionen ligger nord for Mendoza og har et varmere klima som gir bedre forhold for sterkvinsproduksjon. Ellers er produksjon og druebruk mye det samme som i Mendoza.

Disse to regionene har altså cirka 90 prosent av landets produksjon, så selv om det også produseres god vin i de andre regionene, er det altså i beskjedent omfang.

Druer

 • Rødvin:
  Criolla (Mission) og Malbec er de to største, men også Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Barbera og Tempranillo gir bra resultater.
 • Hvitvin:
  Selv om hvitvinsproduksjonen ikke kommer opp mot rødvinsproduksjonen, er den på frammarsj med druer som Sauvignon Blanc, Chardonnay og Chenin Blanc.
 • Sterkvin:
  Malvasia, Muskatell

Vin til mat

Argentina er kjent for sine saftige biffer og T-bone-steker som dekker en stor tallerken. Til dette drikkes det selvsagt Malbec, gjerne iblandet noe Cabernet Sauvignon. Til kraftigere mat med mer smak og krydder går gjerne en malbecvin med innblanding av Syrah.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff