Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområderChevronRight
  5. AmerikaChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Amerika

Det var spanjolene som tok med seg drueplanten til Amerika. Den første som ble brukt, kaltes Mission, «misjonærdruen», siden vin var en viktig del av nattverden.

bilde av vinmarker og vingård

Vinranker eller rips?

Selv om vi nordmenn vet at det var Leiv Eiriksson som oppdaget Amerika, og selv om noen vikinger overvintret, bosatte de seg ikke der. Ifølge den islandske Grønlendinga saga ble landet kalt Vinland fordi en av Leiv Eirikssons menn fant vinranker og druer der. Helge Ingstad, som har forsket på dette, tror imidlertid at det kan ha vært store ripsbær de fant.

Conquistadorene

Når det gjelder den europeiske innvandringen og dyrking av vindruer, må vi altså gå til Christopher Columbus, spanjolene og portugiserne, som var de første som slo seg ned. Det begynte på Bahamasøyene og fortsatte videre over de vestindiske øyene til Mexico. Derfra fortsatte de spanske soldatene (conquistadorene) sine erobringer og nedslaktinger av indianerne sørover og siden litt nordover i California. Offisielt inntok de nytt land for å omvende hedningene til kristendommen, men egentlig var det jakten på rikdom som var drivkraften.

Misjonærdruen

Sammen med soldatene var det prester og munker som skulle ta seg av den religiøse siden av omvendelsen, blant annet nattverden. Til det trengtes det vin, og derfor hadde de også med seg drueplanter som ble plantet etter hvert. Den første som ble brukt, kaltes Mission, «misjonærdruen», og var tatt med fra Europa.

kart over vinområdene i USA
Kart over vinområdene i USA

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff