Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområderChevronRight
  5. Franken og tysk vin til matChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Franken og tysk vin til mat

I regionen Franken ligger Würzburg, en av verdens kjente vinbyer. Her finnes noen fantastiske vinkjellere flotte gamle viner, blant annet en fra 1778 og en fra 1540.

Franken

Kart over vindistriktene i Tyskland. Foto.
Kart over vindistriktene i Tyskland.

Ved byen Mainz (jf. Rheinhessen) kommer elven Main ut i Rhinen. Drar vi østover langs den, kommer vi til regionen Franken med byen Würzburg som er en av verdens kjente vinbyer. Her finnes noen fantastiske vinkjellere med flotte gamle takmalerier og flotte gamle viner, blant annet en fra 1778 og en fra 1540. Den fra 1540 ble prøvesmakt for 10–15 år siden og var da fullt drikkelig! Dette er veldig søte viner (sukker øker holdbarheten og fungerer som konserveringsmiddel).

Franken er imidlertid ikke lenger kjent for søte viner, tvert imot er det de tørre som preger regionen. De er friske, smaksrike og betegnes som burgunderlignende. De tappes på spesielle flasker, Bocksbeutel. Det er flate, runde flasker som minner om de som brukes til hvitvin og rosévin i Minho, Portugal. Den mest berømte vinmarken heter Stein og ligger i Würzburg. Dette har ført til at mange kaller all Franken-vin for Steinwein, noe som altså egentlig ikke er riktig. De mest brukte druene er Müller-Thurgau og Silvaner.

Tysk vin til mat

Når vi skal anbefale mat til tysk vin, må vi ta hensyn til både druer og søthetsgrad. Dette gjør at vi kanskje heller bør vurdere den enkelte vin enn region, men noe generelt kan vi si.

Moselvin

De tørre og halvtørre vinene passer til skalldyr og ikke for kraftige fiskeretter. De halvtørre passer til skalldyrcocktail og fisk med litt mer smak, orientalsk mat og buffet.

Rhinskvin

Kan brukes omtrent som moselvin, men større fylde gjør at de kan tåle noe mer smaksrik mat.

Rheinhessen og Rheinpfalz

Er forholdsvis robuste og går til fisk, fjærfe og orientalsk mat.

Franken

Tørre viner som passer til skalldyr og fisk.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff