Hopp til innhold

 1. Home
 2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
 3. DrikkevarerChevronRight
 4. VinområderChevronRight
 5. Mosel-Saar-RuwerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Mosel-Saar-Ruwer

Elven Mosel strekker seg fra Koblenz i nord til Trier og grensen mot Frankrike i sør. Den slynger seg som en orm, og kjente vinbyer fra Vinmonopolets lister ligger på rekke og rad.

Mosel

Kart over vindistriktene i Mosel-Saar-Ruwer. Foto.
Kart over vindistriktene i Mosel-Saar-Ruwer.

Når regionen har tre navn, Mosel-Saar-Ruwer, kommer det av at den har navn etter tre forskjellige elver. Mosel er den største og mest betydningsfulle. Saar og Ruwer er sideelver som renner inn i Mosel.

Videre er det den midterste delen av Mosel, omkring Bernkastel Kues, som regnes som den beste. Den sammenlignes gjerne med Rheingau.

Spesielt høyt verdsatt blir vin fra vinmarken Doktor som stiger bratt opp fra Bernkastel, men det finnes kjente vinmarker og ypperlige viner langs hele elven.

Kjente vinbyer

 • Zell med Schwarze Katz
 • Reil med vom Heissenstein
 • Zeltingen med Sonnenuhr
 • Piesporter med Michelsberg
 • Trittenheim med Apotheke
 • Klüsserath med St. Michael.

Alkoholsvak og frisk

Moselvinene er gjerne alkoholsvake (9–10 prosent), men friske og elegante med god bouquet. Dette gjelder særlig dem som er laget på Riesling-druen, men gode viner lages også av Müller-Thurgau, Elbing og Kerner. I Moseldalen brukes det gjerne grønne flasker. Mesteparten av vinen er halvtørr, men også mye søtlige (lieblich) og søte. Det blir også etter hvert produsert en del brukbare tørre.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff