Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområderChevronRight
  5. RhindalenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Rhindalen

I Rhindalen finner vi vindistriktene Rheingau, Rheinpfalz, Rheinpfalz og Nahe.

bilde av en Vingård i Bacharach
Vingård i Bacharach, midt-Rhinen

Rheingau

Kart over vindistriktene i Rhindalen. Foto.
Kart over vindistriktene i Rhindalen. Foto.

Rheingau er et av de minste distriktene i areal, men et av de store når det gjelder kvalitet. Ved Rheingau gjør elven en sving slik at området ligger sørvendt (får mye sol) og godt beskyttet mot nordavind. Dette sammen med godt jordsmonn gir ypperlige dyrkingsforhold. Her finner vi derfor noen av Tysklands best kjente slott og vinmarker som Schloss Vollrads, Schloss Johannisberg og Kloster Eberbachs Steinberg. En meget kjent vinby er Rüdesheim.

Det er særlig Riesling-druene som gjør seg gjeldende. Noen av de beste produsentene har slått seg sammen i et Charta-forbund der formålet er at vinene skal være regionens beste. De bruker bare Riesling-druen, og vinen må gjennom meget strenge analyser og smakstester før de kan markedsføres som chartavin. Generelt kan vi si at viner fra Rheingau balanserer godt mellom fasthet, fylde og fin friskhet.

Rheinpfalz

Distriktet Rheinpfalz ligger rett over elven fra Rheingau og strekker seg fra byene Bingen og Mainz ned til Worms med sin Liebfrauenkirche. Det er et av de distriktene som har størst produksjon, ikke minst på grunn av at en rekke store liebfraumilchprodusenter finnes her, for eksempel Madonna, Blue Nun og Black Tower. Dessuten er Nierstein og Oppenheim kjente navn på pollistene.

Navnet Liebfraumilch har sitt opphav fra vinmarkene rundt Liebfrauenkirche (Vår kjære frues kirke) i Worms. Med «vår kjære frue» siktes det til Jomfru Maria. Ved siden av kirken lå det et munkekloster der munkene laget vin, og de kaltes «Liebfrauenmönch». Endelsen har siden endret seg fra mönch til milch. Det har siden vist seg at betegnelsen «jomfrumelk» er blitt et meget bedre salgsobjekt enn «munkevin».

Generelt sett kan vi si at vinene har god fylde og bouquet og er mer robuste enn den elegansen vi finner i Rheingau og Mosel. Det brukes flere typer druer, men Müller-Thurgau og Silvaner blir mest brukt og dessuten Riesling og Scheurebe med flere. I tillegg til halvtørre Liebfraumilch produseres det etter hvert en god del brukbare tørre viner og selvsagt også søtere.

Rheinhessen

Fra Rheinpfalz går vi rett over i Rheinhessen, som også er et av de største distriktene i produksjon. Generelt er vinene halvtørre, fyldige, robuste og gjerne også alkoholrike, men det lages også en rekke absolutt brukbare tørre og søte viner. Det produseres også noe rødvin av druene Spätburgunder, Dornfelder og Roter Portugieser. Til hvitvin brukes også her Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling, Kerner og Scheurebe med flere. Kjente vinbyer er Bad Dürkheim, Deideheim og Neustadt.

Nahe

Drar vi opp i høydedragene vest for Rheinhessen, kommer vi til Nahe, som er litt større enn Rheingau i areal. Det ligger mellom Rhin og Mosel, og vinene herfra kan sies å ha noe fra begge disse. De har Mosels friske syre, fylden til Rheinhessen og i noen grad også elegansen til Rheingau. Mye brukte druer er Müller-Thurgau, Riesling, Silvaner, Kerner og Bacchus. Bad Kreuznach og Schloss Böckelheim er kjente vinnavn.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff