Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområderChevronRight
  5. Lazio, Puglia og SiciliaChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Lazio, Puglia og Sicilia

Vi stifter bekjentskap med vindistriktene i regionene Lazio, Puglia og Sicilia i sør-Italia.

Lazio

Kart over Sør-Italia. Foto.
Kart over Sør-Italia.

Regionen Lazio ligger omkring Roma og er mest kjent for de friske hvitvinene Frascati og Est! Est!! Est!!! som begge kommer fra druene Trepiano og Malvasia. Frascati er Romas vin, og der kan vi få den med forskjellig søthet, mens Vinmonopolet fører den tørre typen. Frascati har nok noe mer fasthet enn Est! Est!! Est!!! er også tørr og kommer fra Montefioscone nord for Roma. Den har en spesiell historie.

EST! EST!! EST!!!

Den tyske biskop Johann Fugger var på vei til Vatikanet (Roma) for å møte paven. Han sendte sin tjener i forveien for å prøve mat og vin på de stedene de kunne tenke seg å overnatte. Om tjeneren mente vinen var bra, skulle han sette EST på døren (vinum est bonum = vinen er god). Da biskopen kom til Monteviascone, stod det EST! EST!! EST!!! på døren, altså en meget god vin. Det sies at biskopen aldri kom til Vatikanet, men døde av for mye av husets vin.

Til mat

Est! Est!! Est!!! går til skalldyr og ikke for kraftige fiskeretter. Frascati passer til fisk, skalldyr med mer smak samt koldtanretning og som terrassevin.

Puglia

Regionen Puglia er landets sørligste og omfatter Italias «hæl». Det er den regionen som har størst produksjon, hovedsakelig bordvin. Det produseres mange typer vin og brukes mange forskjellige druer. Primitivo, som er opphavet til Californias stordrue Zinfandel, kommer herfra. Det gjør også er rekke rimelig bra rødviner til akseptabel pris. Deriblant finner vi Castel del Monte, som har vært en gjenganger på polet i mange år, og den nåværende storselgeren Capella.

Til mat

Castel del Monte: lam, fjærfe, gryteretter, ost
Capella: pizza, pasta, grillmat

Sicilia

Sicilia er den største øya i Middelhavet, og det produseres en rekke forskjellige akseptable viner. Særlig en del hvite er bra. Vi skal imidlertid bare nevne sterkvinen Marsala fra byen og området med samme navn. Den kan vel nærmest sammenlignes med sherry.

Kart over Sicilia. Foto.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff