Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområderChevronRight
  5. Veneto ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Veneto

Av røde viner fra Veneto, er det de to lette rødvinene Bardolino og Valpolicella som er mest kjent. Valpolicella kalles ofte Italias «Beaujolais», mens Bardolino kan gå mot rosé.

Regionen Veneto

Kart over nordøst-italia. Foto.
Kart over nordøst-italia.

Regionen Veneto ligger øst for Gardasjøen mellom byene Verona og Venezia. Av røde viner er det de to lette rødvinene Bardolino og Valpolicella som er mest kjent. Valpolicella kalles ofte Italias «Beaujolais», mens Bardolino kan gå mot rosé. Begge kan med fordel drikkes noe avkjølt. Om Valpolicella har tilføyelsen Amarone, er den fyldigere og har et litt syrlig, bittert preg. Det lages flere hvitviner, men Soave er utvilsomt den som er kjent hos de fleste. Den er stort sett tørr, men ikke syrlig.

Til mat

  • Valpolicella classico passer til lyst kjøtt, koldtbord og til torsk.
  • Bardolino går til lyst kjøtt, koldtbord, fisk og orientalsk mat.
  • Soave er en grei fiskevin, og noen av disse vinene passer også til skalldyr.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Amerika

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika – Argentina

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika, Chile og Uruguay

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Nord-Amerika

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    California - historikk og klimasoner

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Vinregioner i Australia

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Médoc og Graves

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff