Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområderChevronRight
  5. PiemonteChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Piemonte

Piemonte er nok, sammen med Toscana, Italias best kjente distrikt. Regionens kjente drue, Nebbiolo, gir den meget kraftige og lagringsdyktige vinen Barolo.

Piemonte – "ved fjellets fot"

Kart over nordvest-Italia. Foto.
Kart over nordvest-Italia.

Navnet Piemonte betyr «ved fjellets fot», og regionen ligger nedenfor Alpene mot grensen til Frankrike. Den er nok sammen med Toscana Italias best kjente distrikt. Torino er regionens hovedstad, og kjente vinbyer er Asti og Alba. Regionens kjente drue, Nebbiolo, gir den meget kraftige og lagringsdyktige vinen Barolo. Smaken beskrives som av sjokolade, lakris, tobakk og tjære. Noe lettere er barberescovinen fra samme druen. Barbera-druen gir en enda lettere rødvin. Vi finner den i forskjellige utgaver som Barbera d'Alba og Barbera d'Asti. Det vil si Barbera fra byen Alba osv. Viner fra de enkelte byene vil være forskjellige. Dette er friske viner som bør drikkes unge. Herfra kommer også den lette, elegante Dolcetto som også er en frisk vin som bør drikkes ung.

Asti (spumante)

Asti har stor produksjon av musserende vin, og den søtlige Asti spumante er blitt et begrep. Nå brukes imidlertid spumante også på billig musserende vin, så betegnelsen er tatt bort fra Asti-vinen. På etiketten står navnet Asti med betegnelsen DOCG under. Den er nydelig til friske jordbær.

Til mat

  • Barolo passer til kraftige viltretter, smaksatt for eksempel med einerbær.
  • Barberesco er noe lettere enn Barolo, men også utmerket vin til vilt.
  • Barbera går til fugl og lyst kjøtt samt ost.
  • Dolcetto drikkes til koldtbord og kanskje torsk.
  • Asti (spumante) er nydelig til friske jordbær.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff