Hopp til innhold

 1. Home
 2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
 3. DrikkevarerChevronRight
 4. VinområderChevronRight
 5. ChampagneChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Champagne

Frankrikes kanskje mest berømte drikk er champagne. Denne elegante musserende vinen produseres i vindistriktet Champagne, som ligger nordøst for Paris.

Champagne

Kart over vinområdet Champagne i Frankrike. Foto.
Kart over vinområdet Champagne i Frankrike.

Vindistriktet Champagne ligger nordøst for Paris, rundt byene Reims og Epernay. Klimaet er påvirket av Atlanterhavet og forholdsvis fuktig og kaldt, noe som gir en svalende virkning om sommeren. Landskapet er svakt bølgende, og jordsmonnet består av porøs kalk (kritt) dekket av et tynt lag jord. I berggrunnen av kalkstein lagres champagnen i lange utgravde tunneler som har en ideell, konstant luftfuktighet og jevn temperatur på 10 ºC.

Druene

Druetypene som dyrkes, er:

 • Pinot Noir
 • Chardonnay
 • Pinot Meunier.

Områder

Det er tre avgrensede områder i vindistriktet.

 • Montagne de Reims, som ligger like sør for byen Reims, dyrker stort sett Pinot Noir, som gir viner med forholdsvis stor alkoholstyrke og rik smak.
 • Vallée de la Marne, som ligger på nordsiden av elven Marne, dyrker også Pinot Noir i tillegg til den blå druen Pinot Meuniere. Vinen herfra gir rike, bløte, modne viner med rik bouquet, men den mangler noe struktur.
 • Côte de Blanc, som ligger sør for Epernay, dyrker utelukkende den grønne Chardonnay-druen, som gir vinen friskhet, eleganse og lang ettersmak.
Chardonnay og pinot noir druer som brukes til å lage champagne. Foto.
Chardonnay og pinot noir druer som brukes til å lage champagne.

Dom Pierre Pérignon og Nicole-Barbe Clicquot-Posardin

Disse to navnene er uløselig knyttet til champagnens historie.

Dom Pierre Pérignon

Dom Pierre Pérignon ble i 1668, i en alder av 29 år, ansatt som skattmester i klosteret Hautvillers. Benediktinermunken tillegges æren som «oppfinner» av vinen champagne. Legenden forteller at Dom Pérignon var blind, at han var den første som brukte kork i flaskene, at han sa «jeg drikker stjerner», og at han kunne si hvilken vinmark en drue kom fra bare ved å smake på den. Det sies også at det var han som begynte å blande distriktets viner i en cuvée (vinblanding) som gjorde vinen drikkelig. Det er sagt mye om den gode fader Pérignon, men ingen kan garantere sannheten bak mytene.

Nicole-Barbe Clicquot-Posardin

Nicole-Barbe Clicquot-Posardin (Veuve Clicquot – Den gule enke), en 27 år gammel enke, var den som fant opp metoden som gjorde champagnen til hele verdens festivitasvin. Da champagnen var uklar på grunn av bunnfallet etter andre gangs gjæring på flaske, oppfant hun metoden remuage (beskrevet under vinifikasjon av champagne). Det sies at hun fikk boret hull i sitt spisebord og laget det første pupitre (stativet for reumagen). I tillegg fikk hun «markedsført» champagnen, da hun hadde gode forbindelser i europeiske hoff, spesielt det russiske.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff