Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområderChevronRight
  5. ChablisChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Chablis

I Chablis produseres det nesten utelukkende hvite viner av Chardonnay-druen. Vinene er tørre med fyldig smak med preg av sitrus og kraftig blomsterlignende bouquet.

Chablis

Kart over vinområdet Chablis i Frankrike. Foto.
Kart over vinområdet Chablis i Frankrike.

Området Chablis er det nordvestligste i Bourgogne. Chablis har vanskelige klimatiske forhold, og avkastningene kan variere mye både i kvalitet og kvantitet. Det produseres nesten utelukkende hvite viner av Chardonnay-druen. Vinene er tørre med fyldig smak med preg av sitrus og kraftig blomsterlignende bouquet.

Fire hovedgrupper av Chablis-vin

  • Chablis Grand Cru er de beste. De kommer fra sju vinmarker som ligger i sørvendte skråninger nordøst for byen Chablis. Vinen er den kraftigste og den mest lagringsdyktige.
  • Chablis Premier Cru er de nest beste, og de kommer fra elleve vinmarker rundt byen Chablis. Sammenlignet med grand cru-vinene er de noe lettere og har noe mer begrenset holdbarhet.
  • Chablis er den tredje på rangstigen. De kan ha store kvalitetsmessige variasjoner og er best når de er 2–3 år.
  • Petit Chablis står nederst på rangstigen og lages vesentlig i distriktets ytterkant.

Vinene fra Chablis egner seg godt til finere retter av fisk og skalldyr (hummer) og til kaviar, løyrom og lodderogn.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff