Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområderChevronRight
  5. Bourg og Blaye, Sauternes og Entre-deux-mersChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Bourg og Blaye, Sauternes og Entre-deux-mers

Vinene fra Bourg og Blaye er noe enklere enn vinene fra de andre områdene i Bordeaux. Det produseres mest rødviner, men også noe hvitvin.

Bilde av vinetikett og uforseglet vinkork fra 1937

Bourg og Blaye

Kart over vinområdet Bordeaux i Frankrike. Foto.
Kart over vinområdet Bordeaux i Frankrike.

Distriktene Bourg og Blaye ligger øst for Gironde. Det produseres mest rødviner, men også noe hvitvin. Jordsmonnet er variert med innslag av sand, småstein og kalk. De røde vinene er lette og forholdsvis rike, og de blir bløte ved lagring. Vinene fra Bourg og Blaye passer godt til kokt torsk med lever og rogn, en tradisjonell «rød torskevin». Det er spesielt for Norge at det blir brukt rødvin til torsk.

Sauternes

Distriktet Sauternes ligger helt sør i Bordeaux. Jordsmonnet er grus og kalkholdig leirjord. På grunn av det fuktige klimaet om høsten trives muggsoppen Botrytis cinerea, og druene gjennomgår såkalt edel forråtnelse (la porriture noble). Druene skrumper inn til en rosinlignende størrelse med lite væske og høyt sukkerinnhold. Druene høstes enkeltvis for hånd etter hvert som de når denne modenhetsgraden.

Klassifiseringen er som for Médoc, bare med den forskjellen at Château d'Yquem har en spesiell klasse, grand premier cru, som er spesiell for dem. Det som kjennetegner disse vinene, er deres store sødme og fyldige bouquet, men at de likevel har en viss friskhet.

Sauternes og jordbær. foto.
Vinene fra Sauternes egner seg til lette desserter med frukt og bær.

Entre-deux-mers

Navnet Entre-deux-Mers betyr «mellom to hav», og her sikter det til området mellom de to elvene Dordogne og Gargonne. Jordsmonnet er svært sammensatt, og det brukes mer utradisjonelle druetyper, men etter hvert blir Sauvignon Blanc-druen stadig mer brukt.

Vinene er lette, lyse og behagelige og brukes mye som aperitiff og som en «tørsteslukker» en fin sommerdag på terrassen.

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Amerika

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika – Argentina

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika, Chile og Uruguay

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Nord-Amerika

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    California - historikk og klimasoner

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Vinregioner i Australia

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Médoc og Graves

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff