Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområderChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

St. Émilion og Pomerol

St. Émilion er distriktet på østsiden av elven Dordogne, og det er sammen med Médoc, Graves og Pomerol blant de største røde appellasjonene i Bordeaux. St. Émilion har variert topografi og jordsmonn. Leire er dominerende, men det finnes områder med mye kalk, elveavleiringer, sand og småstein.

Kollasj: Pomerol og St. Emilion

St. Émilion

Kart over vinområdet Bordeaux i Frankrike. Foto.
Kart over vinområdet Bordeaux i Frankrike.

Er distriktet på østsiden av elven Dordogne, og det er sammen med Médoc, Graves og Pomerol blant de største røde appellasjonene i Bordeaux. St. Émilion har variert topografi og jordsmonn. Leire er dominerende, men det finnes områder med mye kalk, elveavleiringer, sand og småstein.

Vinene rangeres etter topografi og jordsmonn:

  1. Côtes, vin fra bratte skråninger, og plateau, vin fra grusplatået i nordvest
  2. Graves, vin fra sletter preget av grus
  3. Sables aciennes, vin fra sletteland preget av sand og leirholdig jord

Vinene klassifiseres som (vanlig) St. Émilion og grand cru, grand cru classé og premier grand cru classé som den beste.

Vinene fra St. Émilion er bløte og fyldige hvor Merlot- og Cabernet Franc-druene er dominerende og egner seg godt til viltretter (rådyr, hjort, elg og lignende).

Pomerol

Distriktet Pomerol som ligger vest for St. Émilion, er lite, men har viner av toppklasse. Jordsmonnet er grusholdig og rikt sammensatt med et jernholdig leirelag knapt en meter ned i bakken. Vinene kjennetegnes av stor fylde og imponerende bløthet. De utvikles hurtig, men har likevel god holdbarhet. Området har ingen offisiell klassifisering. Vinen fra Ch. Petrus er den vinen i Bordeaux som har oppnådd høyest pris de senere år, og den regnes ikke sjelden som verdens beste vin.

Vinene fra Pomerol egner seg til det samme som viner fra St. Émilion i tillegg til finere retter av lam med urtepreg.

Kollasje med Hjortefilet med potetkrem og rødvinsaus, Chateau Petrus og Lammecarre med auberginekarri.foto.
Fra venstre: hjortefilet med potetkrem og rødvinsaus, Chateau Petrus og Lammecarre med auberginekarri

Læringsressurser

Vinområder

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Amerika

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika – Argentina

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika, Chile og Uruguay

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Nord-Amerika

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    California - historikk og klimasoner

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Vinregioner i Australia

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Médoc og Graves

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff