Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. BrennevinChevronRight
  5. Naturlig brennevin - whiskyChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Naturlig brennevin - whisky

De mest kjente naturlige brennevinstypene er konjakk (brandy, armagnac) som lages av vin, whisky (whiskey) der råstoffet nærmest er øl, rom som blir laget fra melasse, rester fra sukkerproduksjon, tequila fra kaktussaft, calvados fra eplevin og kirsch fra kirsebær.

Kollasj: Ett glass med whisky og tønner fra en kjeller.

Skotsk whisky

Destillerings apparater
Destilleringsapparater

Utgangspunktet for whisky er korn som blir maltet og gjæret på samme måte som øl, men uten at det tilsettes humle.

Skotsk maltwhisky

Skotsk maltwhisky lages av bygg og har en karakteristisk røyksmak. Den oppstår når det fuktige maltet tørkes med varme fra kull og torv (tørket jord). Røyken som da dannes, gir smak til whiskyen. «Ølet» destilleres to ganger i en pot still (alambic) til en styrke på cirka 70 prosent. Deretter lagres det i minst 3 år på eikefat. En kan også få 7 år gammel, 10 år, 12 år og eldre. Det finnes cirka 100 maltwhiskyprodusenter, og noen kan være forholdsvis små. Om produsenten selger whiskyen uten å blande med noen andre, kalles whiskyen single malt. Dette er den typen whiskyeksperter foretrekker.

Kollasj: Skotsk whisky - Tønner med whisky på Laphroaig destilleri, dekanter med hvitt gull og diamanter og Bruichladdich whiskydestilleri.
Isabellas Islay, er verdens mest luksuriøse whisky, og regnes som den dyreste drikk (flaske) i verden. Avbildet er en flaske med, Isabella Special Edition, til en pris av 4.000.000kr. Den er av krystall, hvitt gull og med skrift av diamanter.

Grain whisky

Grain whisky lages i hovedsak av en blanding av forskjellige korntyper, hovedsakelig bygg, hvete og mais. Den destilleres i kolonneapparat som gir en ganske nøytral sprit på 95 prosent. Deretter lagres også den i 3 år. Produksjonen forgår ved rundt ti store spritfabrikker.

Blended whisky

Blended whisky er en blanding mellom disse to typene. Det finnes flere tusen forskjellige blended whisky som varierer sterkt i farge, fylde og røyksmak. Det avhenger av jordsmonn, vanntype, distrikt og blandingsforhold.

Distrikter

Satelittbilde av sørvest Skottland
Satelittbilde av sørvest Skottland

Whiskyområdet deles inn i fire distrikter:

  • Highland i den nordlige delen, rundt elven Spey, regnes som den beste.
  • Lowland fra den sørlige delen er mer nøytral.
  • Islay fra øya med samme navn på vestkysten er kraftig med mye røyksmak.
  • Cambeltdown fra halvøya Kintyre på vestkysten er litt mindre kraftig.
Kollasj: Whisky og distrikter

Irsk whiskey

Irsk whiskey destilleres tre ganger i en pot still. Den har ikke røyksmak og lagres i minst 5 år før den selges. Det blir brukt rug, havre og hvete i tillegg til bygg. Det er denne whiskeyen som skal brukes til Irish coffee.

Kanadisk whisky

Kanadisk whisky produseres også av flere forskjellige kornsorter. Den produseres i kolonneapparat og kreves lagret i minst 2 år. Den er mild og elegant på smak.

Amerikansk whiskey

Amerikansk whiskey finnes det to hovedtyper av: bourbon og rye. Noe produseres i pot still, men for mesteparten blir det brukt kolonneapparater. Det kan være antydning til røyksmak på amerikansk whiskey, men det kommer av at de brenner fatene innvendig.

Kollasj: Amerikansk Whiskey - Glass med Sazerac Rye whiskey, Templeton Rye Whiskey og Spiret mais til whiskey.


Bourbon kommer opprinnelig fra distriktet med samme navn i staten Kentucky, men brukes nå generelt om whiskey som inneholder minst 51 prosent mais. Om den kalles Kentucky bourbon, må den være destillert og lagret der. Straight bourbon er fra ett destilleri, blended fra flere.

Ryewhiskey har noe kraftigere smak og er laget av minst 51 prosent rug.

Læringsressurser

Brennevin