Hopp til innhold

 1. Home
 2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
 3. DrikkevarerChevronRight
 4. BrennevinChevronRight
 5. Naturlig brennevin – konjakk, armagnac, brandy og calvadosChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Naturlig brennevin – konjakk, armagnac, brandy og calvados

De mest kjente naturlige brennevinstypene er konjakk (brandy, armagnac) som lages av vin, whisky (whiskey) der råstoffet nærmest er øl, rom som blir laget fra melasse, rester fra sukkerproduksjon, tequila fra kaktussaft, calvados fra eplevin og kirsch fra kirsebær.

Kirsebær og cognac, vinmarker i Charente, lagring av cognac på eiketønner og et utvalg av konjakk fra Martell.

Konjakk

Kart over Cognac
Kart over Cognac

Konjakk kommer fra Cognac i fylket Charente som ligger litt nord for Bordeaux i Frankrike. Navnet er beskyttet på samme måte som champagne. Det vil si at det bare er det druebrennevinet som kommer derfra, som kan bruke navnet. Det samme gjelder for armagnac. Annet druebrennevin kalles eau de vie eller brandy. Området deles inn i seks deldistrikter, der Grande Champagne er det beste og Petite Champagne det nest beste. Ellers har vi Borderies, Fins Bois, Bon Bois og Bois Ordinaires. Betegnelsen fine champagne vil si at konjakken kommer fra de to beste distriktene, og 51 kommer fra Grande Champagne. (Champagne i forbindelse med konjakk har ingenting med vinen å gjøre, men betyr at jorda er kalkholdig slik den også er i Champagne.)

Destillerings apparater
Pot still og kolonne destilleringsapparat.

Til konjakk brukes hvitvinsdruer, i hovedsak Saint Emilion (Ugni Blanc). Druene gjæres som ved rødvinsproduksjon, med skall og steiner. Denne vinen fylles i en kobberbeholder som rommer cirka 2500 liter, som varmes opp. Destillatet som en nå får, kalles brouillis og har en styrke på cirka 50 prosent. Dette destilleres en gang til. Destillatet har tre forskjellige deler og benevnelser:

 • Den første delen som kommer, kalles «la tête» (hodet). Væsken er ikke blitt varm nok, og alkoholstyrken er for lav.
 • Den midtre delen kalles «le coeur» (hjertet) og inneholder fra 60 til 80 prosent alkohol. Det er denne som blir til konjakk.
 • Den siste delen kalles «la queue» (halen). Nå er væsken blitt for varm, og det blir for mye vann med. Styrken blir for lav.

Første og siste del blandes med vin som skal destilleres neste gang. Den midtre delen går så til lagring. I utgangspunktet er dette en vannklar væske på cirka 70 prosent. Men med lagring på eikefat i fra 2,5 til 40 år blir det en gyllenbrun drikk med avrundet smak. En blander gjerne forskjellige konjakker for å komme fram til en bestemt type. Det brukes forskjellige benevnelser for å angi lengde på fatlagring.

 • 2 års lagring: V.S. (Very Special) – (trestjerners / 3 étoiles), grand cru (Rémy Martin), de luxe, prestige, privilège, tre stjerner, tre kors
 • 4 års lagring: V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) – vieux, réserve, qualité rare
 • Minst 6 års lagring: XO (Extra Old) – lagret minimum 6 år på fat, extra, napoléon, très vieux, age d’or, vieille réserve

Vær oppmerksom på at en del brandyer fra forskjellige land bruker betegnelsen napoleon uten at det betyr noen spesiell kvalitet.

Under lagring fordamper det store mengder konjakk. Det sies at det hvert år damper vekk like mye som det som drikkes i Frankrike. Ettersom dette bare forsvinner i luften, kalles det englenes andel.

Armagnac

Armagnac er også et beskyttet navn. Distriktet ligger sørøst for Bordeaux. Destillasjonen er omtrent som i Cognac, men ved en lavere alkoholprosent, 63 prosent. Dessuten blir det brukt mye svarteik i lagringsfatene. Dette gjør at Armagnac har en kraftigere smak og mer tannin enn cognac. Benevnelser om lagringstid er også omtrent som i Cognac.

Calvados

Calvados er et beskyttet navn på samme måte som cognac. Den lages i Normandie nordvest i Frankrike i området rundt Pays d´Auge. Råstoffet er gjæret eplesaft, sider som destilleres på samme måte som konjakk og lagres på eikefat. De beste blir lagret i opptil 25 år. Den drikkes som konjakk i konjakkglass.

Brandy

Omtrent alle land som lager vin, lager også druebrennevin som for det meste kalles brandy. Smak og kvalitet varierer sterkt. Spania har stor produksjon med lagring på gamle sherryfat. Den er ofte «bonifisert», tilsatt smaksstoffer, for eksempel vanilje, men den går greit til den kraftige kaffen der. I Tyskland heter den Weinbrand, og de beste kvalitetene kan minne om konjakk.

bilde av et glass med Asbach brandy

Læringsressurser

Brennevin