Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinChevronRight
  5. FruktvinChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fruktvin

Fruktvin kan lages av alle typer frukt og bær unntatt druer.

Epler til produksjon av vin og fruktvin på bordet.
  • Mye brukte råstoffer er rabarbra, rips, solbær, kirsebær, epler, fikener, rosiner og løvetann.
  • Før gjæringen starter, må bær knuses og frukt males. Denne massen må så overhelles kokende vann eller svovles for å drepe uønsket gjær.
  • Så tilsettes kultivert vingjær og litt sukker. Dette er som du kanskje husker, unødvendig med druevin. Med slik vingjær kan en oppnå en vin på over 20 prosent.
  • Etter et par dager starter det vi kaller stormgjæring, som varer i cirka 3 dager.
  • Så presses mosten fra råstoffet, og den stille gjæringen fortsetter i 4–12 uker, alt etter temperatur og sukkerinnhold. Hele sukkermengden settes til i to til tre omganger.
  • De fruktvinene som selges i Norge, har en alkoholprosent på mellom 8 og 16.

Læringsressurser

Vin

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Vurderingsressurs