Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinChevronRight
  5. Vinbondens arbeid - kultivering ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Vinbondens arbeid - kultivering

Drueplanten er egentlig en slyngplante der greinene visner hvert år. Hver vår kommer det så nye skudd som blir til greiner. Da er det viktig at vinbonden bestemmer hvor mange greiner han vil at planten skal ha, og klipper bort (beskjærer) resten.

Kollasj: kultivering
Beskjæringen om våren er noe av det viktigste arbeidet vinbonden gjør

Beskjæring

Det er av stor betydning for vinenes kvalitet at avlingen ikke blir for stor. Vi sier at «kvalitet og kvantitet ikke går sammen». Vi må altså velge mellom stor avling og lav kvalitet og liten avling og høy kvalitet. Beskjæringen om våren er noe av det viktigste arbeidet vinbonden gjør. Det er også stor forskjell på hvordan en lar druestokken vokse. Noen steder kryper greinene langs jorda, andre steder vokser de som busker og noen ganger langs høye stokker eller pergolaer, og da kan de danne «tak» der en kan gå under og høste druer.

Læringsressurser

Vin

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Vurderingsressurs