Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinChevronRight
  5. DruenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Druen

Druen består av skall, fruktkjøtt, stein og stilk.

På bildet ser du ulike druer som brukes til vinproduksjon. Druen består av skall, fruktkjøtt, stein og stilk.
På bildet ser du ulike druer som brukes til vinproduksjon. Druen består av skall, fruktkjøtt, stein og stilk.


På skallet finner vi:

  1. Gjærsopp som ligger utenpå skallet og kan ses som et gråhvitt belegg.
  2. Tannin (garvestoff) som er et naturlig konserveringsmiddel og øker vinens holdbarhet. Dette har litt bitter smak, og om du tygger på skall eller druestein, kjenner du at du blir tørr på tungen. Det er garvestoffet.
  3. Pigment, fargestoff som setter farge på rødvin. Vi har jo også pigment i vårt skinn, og det er pigmentet som gjør at vi blir brune.

I fruktkjøttet finner vi sukker og vann, foruten en del syrer og estere som gir smak og aroma.

I steinene finner vi også tannin.

Stilkene inneholder så mye tannin at de aller fleste produsentene unnlater å ta med stilkene i produksjonsprosessen. Drueklasene helles i en maskin som skiller stilken fra druene.

Læringsressurser

Vin

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Vurderingsressurs