Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. ØlChevronRight
  5. Kombinasjon av mat og ølChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Kombinasjon av mat og øl

Øl har tatt opp konkurransen med vin om å være det perfekte følget til de fleste retter. Øl kan matche en matrett vel så bra som vin, og finner vi den riktige kombinasjonen, kan det løfte hele måltidet.

Bilde av en tallerken med kamskjell og en flaske øl

Øl finnes i flere ulike typer, fra lyst til mørkt, lett til kraftig, friskt til fyldig, søtt, syrlig og bittert. Det gjør at det er mulig å kombinere øl med de fleste matretter, også kaker og desserter.

Mat og øl må harmonere

På samme måte som vi tenker når vi kombinerer mat og vin, tenker vi også her: Ølet må ikke overdøve maten, og maten må ikke overdøve ølet. Når vi kombinerer mat og øl, er målet å skape en balanse og en god harmoni. Et øl som er kraftig på smak, kan dominere hele måltidet om det kombineres med en lett og sart rett som for eksempel kyllingfilet. I motsatt fall kan smaken av ølet drukne i en rett, om ølet ikke har lik smakskraft som retten. Øl inneholder ikke tanniner, og kan være enklere å kombinere med mat enn vin. Ølet har noen egenskaper som er viktige å tenke på når vi skal kombinere det med mat.

Ølets egenskaper

Ølets egenskaperer bestemmende for hvilke kombinasjoner mellom øl og mat som blir vellykket

Sødme og aroma

Bilde av en hand som holder sjokolademalt
Malt er spiret og tørket korn. Det finnes ulike typer malt, fra lyst pilsnermalt til svartmalt.

Sødmen og aromaen i ølet får vi fra maltet. Sødmen i ølet bør balansere sødmen i maten. Søtlig mat bør ha øl med like mye eller litt mer sødme for å få den riktige balansen. Sødmerikt øl kan også være en fin motvekt mot veldig bitre eller syrlige retter.

Bitterhet

Bilde av humle
Humle er ølets krydder og gir ølet bitter smak og aroma.

Bitterheten i ølet kommer fra humlen. Bitterheten er viktig for å gi ølet struktur, og bidrar sammen med alkoholen til å rense munnen etter et fettrikt måltid. Bitterstoffer forsterker hverandre, og bitre retter bør derfor ikke kombineres med svært bittert øl, da vil totalen bli enda mer bitterhet. Til bitre, syrlige og salte retter kan det serveres øl med litt sødme.

Fruktighet og aroma

Fruktigheten i ølet kommer fra gjæren. Øl kan deles inn i to grupper, overgjæret og undergjæret øl, hvor den overgjærede er den mest fruktige. Fruktigheten gir ølen ulike smaker. Aromaen kan minne om frukt, bær, nøtter, krydder, gress og så videre. Når vi skal finne gode smakskombinasjoner mellom øl og mat, kan vi prøve å finne likheter mellom aromaene i ølet og aromaen i maten. For eksempel vil en hamburger eller et stykke grillet kjøtt passe bra sammen med en engelsk Brown Ale, hvor man finner litt brentsmak både i maten og ølet.

Kullsyren

Øl med kullsyre. Foto.
Øl med mye kullsyre smaker friskt og godt.

Kullsyren er med på å gi ølet friskhet. De ulike ølsortene vil ha et ulikt innhold av kullsyre, og jo mer kullsyre et øl inneholder, jo friskere vil det virke. Kullsyren vil være med på å rense opp i munnen, og er viktig for at ikke kombinasjonen skal virke tung og slapp. De lyse øltypene har gjerne mer kullsyre enn de mørke øltypene.

Alkoholen

De forskjellige øltypene kan ha varierende grad av alkohol i seg. Alkoholen er med på å gi ølet dets fylde, og bidrar også til å rense munnen for fett. Til kraftig mat kan man ha en høyere alkoholprosent enn til lettere retter.

Brosjyre: Øl til maten

Filer

Huskelappen:

  • Øl kan kombineres med de fleste matretter, også søte retter som kaker og dessert.
  • Harmoni i måltidet er målet. Ølet må ikke overdøve maten, eller omvendt.

Læringsressurser

Øl

SubjectEmne

Fagstoff