Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. Alkoholfritt ChevronRight
  5. Alkoholfritt/alkoholsvaktChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Alkoholfritt/alkoholsvakt

Ifølge alkoholloven er en bedrift med alkoholservering også pliktig til å ha et rimelig utvalg med alkoholfrie drikkevarer. Skal vi vise gjestene riktig respekt og gjestfrihet, bør vi ha alkoholfrie alternativer.

To glass og to flasker med alkoholfri snaps. Foto.
Alkoholfri snaps.

Å tilby gjesten mineralvann i stedet for rødvin er ikke et alternativ, men en dårlig erstatning. Et alternativ bør være mest mulig likt det alkoholholdige tilbudet. Det er ikke i alle tilfeller det er gode alternativer, men vi bør bruke de som finnes.

Vin

Når det gjelder vin, har vi tre grupper: alkoholsvake, avalkoholiserte og alkoholfrie drikker.

Ifølge alkoholloven regnes ikke drikker under 2,5 prosent som alkoholholdige når de serveres til personer over 18 år. De alkoholsvake vinene er derfor vanligvis under 2,5 prosent alkohol. De kan være laget på forskjellige måter, men ofte er det vanlig vin som blir uttynnet med destillert vann, fruktsaft eller avalkoholisert vin. Disse er gode alternativer, men altså ikke alkoholfrie. En annen type er druesaft som har gjennomgått en ganske kort gjæring. Men ettersom gjæringstiden er så kort, vil det være en god del sukker igjen, og de blir forholdsvis søte.

Øl

Skatteklasse A (0-0,7%)

Skatteklasse A er alkoholfritt øl som Munkholm og Clausthaler. Ølet har gjennomgått en svært kort gjæring og minner om pilsnerøl, men har litt søtsmak.

Vørterøl er egentlig ikke øl og har ikke gjennomgått en gjæring. Vørter er den væsken vi får før ølet går til gjæring.

Skatteklasse B Lettøl (light) (0,7-2,75%)

Skatteklasse B ligger vanligvis på 2,3 prosent alkohol. Ølet er lett og friskt og minner mer om pilsner enn det i klasse A.

Mineralvann

Her i landet kalles gjerne all kullsyreholdig tørstedrikk for mineralvann, men egentlig er det feil. Mineralvann er som navnet sier, vann med mineraler (natrium, kalsium, kalium, magnesium, brom, jod, fosfat og en rekke andre). Vi skiller mellom naturlig og tilsatt mineralvann. Det naturlige tar opp i seg diverse mineraler når det renner gjennom jord og stein. Kjente merker her er Farris, Ramlösa og Perrier. Det andre er vanlig, renset vann som på tapperiet tilsettes mineraler: soda og tonic water.

Sammenstilling av tre bilder. Det første inneholder halvlitersflasker med brus. Det andre et glass med brus, isbiter og sugerør. Det siste bildet inneholder halvlitersflasker med vann. Kollasj.
Brus er betegnelsen på søtet, kullsyreholdig drikk: Solo, Coca-Cola, Fanta, Sprite samt sitron-, appelsin- og andre typer. Dette er vann som tilsettes et sirupskonsentrat, kunstig farge og kullsyre.

En annen type er kullsyreholdige fruktsafter som Mozell og Sider. Disse kan ha bakgrunn fra én frukt, for eksempel eple, eller være en blanding av flere typer fruktsaft. Noen av disse kan ha inntil 0,7 prosent alkohol.

Sammenstilling av tre bilder der det første inneholder glassflasker med eplemost, det andre et stettglass med appelsinjuice og det tredje mange stettglass med cider. Kollasj.

Læringsressurser

Alkoholfritt

SubjectEmne

Fagstoff