Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. SkalldyrChevronRight
  5. Tilberedning av skalldyrChevronRight
  6. Tilberedning av muslingerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Tilberedning av muslinger

Mange forbinder sommeren med nykokte skalldyr og muslinger på svaberget. Men kvaliteten er best seinhøstes og i vintermånedene. Muslinger kalles ofte bare skjell, og er en klasse av bløtdyr.

En hvit buet musling som med sine to buede skall er nokså rund.

Muslinger deler vi inn i:

  • blåskjell
  • haneskjell
  • hjerteskjell
  • kamskjell
  • oskjell
  • sandskjell
  • østers

Generelt om behandling av levende muslinger

  • Vask muslingene godt i kaldt rennende vann. Bruk gjerne børste.
  • Bruk en kjele med stor bunn og fyll hvitvin eller vann cirka 1 cm opp på sidene.
  • Fyll kjelen halvveis med muslinger og legg et tett lokk på.
  • Muslingene dampes på sterk varme til de åpner seg.
  • Ta ut skjellmaten og fjern de delene som ikke kan spises.

Blåskjell

Tallerken med hvitløks-og hvitvinsdampede blåskjell. Foto.
Hvitløks- og hvitvinsdampede blåskjell

All skjellmaten i blåskjell kan spises. Det er bare byssustråden som skal fjernes. Det er en skjegglignende utvekst på siden av skjellet.

Varianter av blåskjell:

  • blåskjell med hvitløksmør
  • blåskjell med portvinsfløtesaus
  • blåskjell rochelaise
  • dampede blåskjell
  • rå blåskjell

Kamskjell

bidle av Kamskjell sashimi med ingefær, chilli, koriander og vårløk
Kamskjell sashimi med ingefær, chilli, koriander og vårløk

Rogna, melken og muskelen er spiselige, mens kappen, magesekken og de brune gjellene må fjernes.

Varianter av kamskjell:

  • kamskjell på spyd
  • stekte kamskjell
  • rå kamskjell
Kamskjell

Østers

bilde av rå østers klare til å spises
Rå østers

All skjellmat i østers kan spises.

Varianter av østers:

  • rå østers
  • stekte østers
  • Østers Rockefeller
Åpning av østers

Læringsressurser

Tilberedning av skalldyr

SubjectEmne

Fagstoff