Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. SkalldyrChevronRight
  5. Tilberedning av skalldyrChevronRight
  6. Oppdeling av skalldyrChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Oppdeling av skalldyr

Skalldyr er en betegnelse på en rekke krepsdyr og skjell. Her lærer du hvordan du kan dele opp og tilberede hummer, krabbe, kreps og reker .

Oppdeling av hummer

Oppdeling av hummer

Hummer

Hummer må være levende når vi kjøper den.

Avliving av hummer

Metode I

Kok opp vann og legg hummeren, med hodet først, ned i det fosskokende vannet. Hummeren drepes med en gang.

Metode II

Hummeren pakkes i plast og legges på fryserommet i 2 timer. Hummeren mister gradvis bevisstheten og dør. Deretter legges hummeren i kokende vann.

Metode III

Hummeren legges på rist i en fiskekjele. Slå kaldt vann over og varm raskt opp til 35 °C. Da er hummeren bedøvet. Legg den så over i kokende vann.

Metode IV

Hummeren legges i kaldt saltvann med 350 g salt per liter vann. Etter 5–6 minutter er hummeren bedøvet og kan legges over i kokende vann.

Koking av hummer

Langust

Koking og oppdeling av langust

Langust kokes og behandles som hummer.

Krabbe

Krabbe
Koking av krabbe
Rensing av krabbe

Kreps

Koking av kreps

Kok en lake av:

  • 10 liter vann
  • 400 g grovt salt
  • 2 bunter dill
  • 3 sukkerbiter

Krepsen legges levende i den kokende laken og skal trekke i 8–10 minutter. Kraften avkjøles raskt til 10 °C.

Reker

Reker omsettes både rå og kokte.

Rensing av reker

O

Sjøkreps

Sjøkrepsen omsettes både levende og kokt.

Koking av sjøkreps

Sjøkreps legges i kokende vann tilsatt 40 g salt per liter og skal trekke i 4–10 minutter.

Læringsressurser

Tilberedning av skalldyr

SubjectEmne

Fagstoff