Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. SkalldyrChevronRight
  5. Skalldyr i norske farvannChevronRight
  6. SjøkrepsChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Sjøkreps

Sjøkreps er en nær slektning av vanlig hummer, men den er betydelig mindre og slankere med lange, smale klør.

Sjøkreps

Sjøkrepsen blir ca. 24–25 cm lang. Den har et stort ryggskjold, og en leddet bakkropp med halevifte. Sjøkrepsen er mye mindre enn hummeren, og har lange, men mye slankere klør enn den. Fargen er lyserød eller oransje, og endrer seg ikke når den kokes, slik som hos hummeren. Hunnen gyter flere hundre egg om sommeren, og bærer dem under bakkroppen helt til neste vår.

Fangst

Sjøkrepsen er utbredt i Atlanterhavet fra Marokko til Island og langs norskekysten til Nord-Norge. Den finnes også i Middelhavet. Bestanden i Skagerrak og deler av Nordsjøen blir fisket fra Norge, Danmark og Sverige. Sjøkreps lever på bløtbunn eller sandblandet mudder eller leire, der de graver huler eller ganger. Hunnene går sjelden ut av hulene sine når de bærer egg. Sjøkreps fiskes med teiner eller en spesiell sjøkrepstrål, som slepes over bunnen. I Norge tas også en god del sjøkreps som bifangst i reketrål. Fangstene domineres av hanner, fordi hunnene går mindre ut av hulene. Kreps fiskes hele året.

Anvendelse

Matrett med sjøkreps og asparges. Foto.
Terrin med sjøkreps og asparges.

Sjøkreps har blitt en eksklusiv vare, og har etter hvert fått flere tilberedningsmetoder enn den mest vanlige hos oss, som er kokt servert med majones/aioli og ferskt brød. Det har også blitt mer ettertraktet å servere den som gratinert, urtemarinert til grill, i stekeovnen, i salater, og som garnityr i supper og gryter. Man må være forsiktig under tilberedning slik at man beholder den gode faste konsistensen. Den kan fort bli seig og miste smak ved for «hard» tilberedning. Den har et fint kjøtt, og den er litt mildere i smaken enn hummer og ferskvannskreps.

Næringsinnhold

Sjøkreps er en god kilde til protein, kalsium og fosfor.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Sjøkreps. Foto.

Huskelappen

Sesong

Hele året

Utbredelse

I Atlanterhavet fra Marokko til Island og langs norskekysten til Nord-Norge.

Størrelse

Opptil 25 cm

Med andre ord

Latin: Nephrops norvegicus

Engelsk: Langoustine, Norway lobster

Fransk: Langoustine commune

Tysk: Kaisergranat

Læringsressurser

Skalldyr i norske farvann