Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. Korn og bakingChevronRight
  5. RisChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Ris

Ris er en slekt i gressfamilien som har blitt dyrket som korn i Asia siden 3000 år før vår tidsregning. På verdensbasis regnes ris som et av de viktigste kornslagene, etter mais og hvete.

Ris er det eneste hovednæringsmiddelet for nesten 50 prosent av verdens befolkning, og i motsetning til de andre kornslagene blir ris i all hovedsak spist av mennesker. Mer enn 95 prosent av risen som høstes, går til menneskeføde.

På noen asiatiske språk er ordet for «ris» og «mat» det samme. Den vanligste risplanten er Oryza sativa. Risplanten er ettårig og blir omtrent 1,2 meter høy. Det finnes nesten 80 000 risvarianter i verden.

Noen personer høster ris i en risåker dekt av vann
Risåker på Bali i Indonesia

Sesong

Ris dyrkes i den fuktige årstida, og gjerne med mellomkulturer i form av mais, hirse eller belgvekster i den tørre årstida. Veksttiden er fra to til drøye seks måneder. Ris stiller store krav til varme og vannforsyning og tåler høy temperatur ved stor luftfuktighet. Den vanlige sumprisen, som har luftførende vev i røttene, dyrkes på sumpmark eller oversvømmet mark. Tradisjonelt blir risen soltørket på bakken. I enkelte områder er det mulig å høste tre risavlinger i året, mot normalt to risavlinger og én maisavling.

Utbredelse

Landene som produserer mest ris, er Kina, India, Bangladesh og landene i Sørøst-Asia. Årlig blir det produsert om lag 700 millioner tonn på verdensbasis. 90 prosent av verdens risproduksjon foregår i Asia, med over 200 millioner risproduserende bønder.

Bruk

Tallerken med riskrem. Foto.
Ris kan brukes til mye. Her er den servert som riskrem med jordbærsaus.

Risen har flere bruksområder, også utenfor matens funksjon. Ris kan brukes til å framstille papir (sigarettpapir) og brennevin (sake og risvin), og til å brygge ulike ølsorter. Risen blir imidlertid hovedsakelig kokt som tilbehør til middag. Sortene som er mest brukt, er basmati, sjasmin og avorio. Risen blir også brukt som grøtris og puffet ris. Det som skiller ristypene fra hverandre, er selve poleringen av kornene.

Næringsinnhold

Risen inneholder 80 prosent stivelse og er en god kilde til karbohydrater. Den inneholder også litt proteiner, natrium og fosfor. Risen inneholder ikke vitaminer eller fett.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Utbredelse:

Ris dyrkes ikke i Norge. Det meste av risdyrkingen foregår i Asia.

Med andre ord:

latin: Oryza

engelsk: rice

fransk: riz

tysk: Reis

Læringsressurser

Korn og baking