Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. Korn og bakingChevronRight
  5. MasserChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Masser

Her finner du framgangsmåte for ulike masser: piskede masser, rørte masser og forvellede masser.

Vannbakkels, bløtkake, gulrotkake, bringebærmoussekake, sjokoladekake, sitronterte marengs, muffins marsipanmargerit. Foto.
Vannbakkels, bløtkake, gulrotkake, bringebærmoussekake, sjokoladekake, sitronterte med marengslokk og muffins med marsipanmargeritter.

Rørte masser

  • Smør eller margarin og farin røres hvitt.
  • Rør inn ett egg om gangen.
  • Sikt sammen bakepulver, mel og eventuelle andre smaksstoffer.
  • Tilsett melblandingen vekselvis med væsken.
  • Rør deigen raskt sammen og fyll den i en godt smurt form.
  • Stekes ved 160–175 °C i cirka 45 minutter.

Eksempler på varianter av rørte masser:

  • marmorkake
  • toscakake
  • eplekake
  • fruktkake

Video

Slik lager du formkake:

Formkake

Piskede masser

  • Visp egg og farin til eggedosis.
  • Bland mel (eventuelt nøtter og mandler) med bakepulver og sikt det sammen.
  • Bland det forsiktig i eggedosisen.
  • Fyll massen i smurt form og stek ved 160–175 °C.

Eksempler på varianter av piskede masser:

  • marengs
  • nøttebunn
  • rullekake
  • sukkerbrød
  • sjokoladekake

Video

Slik lager du sukkerbrød:

Forvellet masse

  • Kok opp vann, margarin og eventuelt salt i en kjele.
  • Sikt melet oppi under kraftig omrøring.
  • Når massen slipper kjelen, tar vi kjelen av varmen.
  • Avkjøl massen litt.
  • Rør inn ett og ett egg til en glatt masse.
  • Massen må ikke være så tynn at den flyter utover etter sprøyting.
  • Stekes ved 200 °C i cirka 20–30 minutter.

Eksempel på forvellet masse:

  • Vannbakkels
En stabel vannbakkels med moccakrem. Foto.
Vannbakkels med moccakrem

Læringsressurser

Korn og baking