Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. Korn og bakingChevronRight
  5. Forskjellig bakverk - gjærbakst, kaker stekt i frityr, kaker stekt i jern, linsedeig og mørdeigChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Forskjellig bakverk - gjærbakst, kaker stekt i frityr, kaker stekt i jern, linsedeig og mørdeig

Hovedtypene av gjærbakst, kaker stekt i jern, kaker stekt i frityr, linsedeig og mørdeig.

kollasj med bilde av berlinerboller, loff, goro, krumkaker og fastelavensbolle

Hovedtypene av gjærbakst

  • brød
  • småbrød
  • hvetedeig
  • pizzadeig

Eksempler på varianter av brød:

  • En britisk landsbyloff. Foto.
    Britisk landsbyloff
    fletteloff
  • grovbrød
  • kneippbrød
  • loff

Eksempler på varianter av småbrød:

  • Brioche. Foto.
    Brioche
    brioche
  • franske horn
  • horn
  • rundstykker

Eksempler på varianter av hvetedeig:

  • aniskringle
  • hveteboller
  • klippekrans
  • skillingsboller
  • skoleboller
  • tekake

Kaker stekt i frityr

Felles for alle kaker stekt i frityr er at de stekes ved en temperatur på 170–180 °C. Kakene stekes til de er pent brune, og legges på kakerist med porøst papir.

Eksempler på varianter av kaker stekt i frityr:

  • Rosettbakkels som stekes i frityr. Foto.
    Rosettbakkels
    berlinerboller
  • fattigmann
  • hjortetakk
  • krustader
  • rosettbakkels

Kaker stekt i jern

Blant kaker stekt i jern finnes mange ulike varianter som bygger på gamle norske mattradisjoner.

Eksempler på varianter av kaker stekt i jern:

  • Potetvafler. Foto.
    Vafler
    goro
  • krumkaker
  • vafler

Linsedeig

Linsedeig lages av hvetemel, smør eller margarin, farin og eggeplommer. Deigen brukes til å fore linseformer med og som lokk på disse formene.

  • Bland smør og farin forsiktig sammen.
  • Tilsett eggeplommer og hvetemel.
  • Arbeid disse forsiktig sammen.
Linsedeig

Mørdeig

  • 1 del farin
  • 2 deler smør
  • 3 deler hvetemel
  • 1 eggeplomme
  • 1 egg
  • Bland smør og farin forsiktig sammen.
  • Bland i eggeplomme, egg og hvetemel.
  • Arbeid ingrediensene forsiktig sammen.

Eksempler på varianter av mørdeig:

  • fyrstekake
  • småkaker
Mørdeig

Småkaker

Småkaker er en samlegruppe av svært mange kaffekaker som i høy grad er knyttet til julen. De fleste stekes ved 170–190 °C.

Eksempler på varianter av småkaker:

  • berlinerkranser
  • sandkaker
  • sirupssnipper
  • kokosmakroner

Læringsressurser

Korn og baking

SubjectEmne

Fagstoff