Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. GrønnsakerChevronRight
  5. Oppkuttet fruktChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Oppkuttet frukt

Hvis du kutter opp frukten før du serverer den, vil du se at alle spiser dobbelt så mye. Beregn omtrent 200 g eller 6–8 biter per person når du skal servere frukt eller grønnsaker oppkuttet som snacks. Behold skallet på, da er det lettere og rensligere å spise med fingrene.

Tallerken med oppdelt fruktblanding. Foto.
Oppdelt frukt

Hvor mange biter blir det, og hvordan bør jeg kutte opp frukten?

  • 1 kg appelsiner = 32–40 båter med skall
  • 1 kg kiwi = 40 båter med skall
  • 1kg banan = 28 biter (hver banan i 2–3 deler med skall)
  • 1 kg druer = 100 stk., hele
  • 1 kg epler = 64 båter uten kjerne
  • 1 kg melon = 30–35 trekantbiter med skall
  • 1 kg honningmelon = 35 trekantbiter med skall
  • 1 ananas (ca. 1 kg) = 30 biter uten skall eller trekantbiter med skall

Annen frukt:

  • Mango – i båter med skall eller som terninger uten skall og med cocktailpinne
  • Pasjonsfrukt – del i to
  • Jordbær – hele
  • Stjernefrukt – i skiver
  • Physalis – hele
  • Litchi – med skallet på (spises uten skall og stein)
  • Ferske dadler – hele
  • Ferske fiken – del i to
  • Papaya – i båter med skall eller som terninger uten skall og med cocktailpinne

Tips:

Kutter du opp epler? Prøv en epledeler, den tar bort kjernen og deler eplet i båter. Når du kutter opp epler eller pærer, kan du legge dem i litt sitronvann, så unngår du at fruktkjøttet blir brunt.

Når du deler opp en ananas, skal du skjære bort den litt stivere kjernen i midten. Fersk ananas kan virke mageregulerende og er derfor ypperlig som dessert etter en tung middag.

Slik kutter du opp mango: Steinen er flat, så du skal skjære på hver side av den slik at du får to halvdeler. Deretter ruter du opp fruktkjøttet i hver halvdel og vrenger skallet bakover.

Når du kutter opp en melon med steiner, bør du dele den i to og fjerne steinene med en skje før du skjærer den opp.

Vasket og revet lime- eller sitronskall er deilig over oppskåret frukt, i fruktsalat eller i en varm dessertwok.

Til barna kan du også dandere figurer av frukt på en tallerken. Hva med å lage et fruktspyd av den oppkuttede frukten? Delikat, dekorativt og godt.

Skjær frukt og grønnsaker (for eksempel melon, jordbær, kålrot og agurk) i tynne skiver, og klipp skivene slik at de ligner på fisker, krokodiller eller haier. Ha fiskene i en "akvariebolle" med kaldt vann. Fest en fiskekrok av ståltråd i enden av et snøre, og la barna prøve fiskelykken. Disse fiskene kan spises rå! Papaya blir ekstra frisk på smak hvis du presser noen dråper lime eller sitron over den.

Læringsressurser

Grønnsaker