Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. PotetChevronRight
  5. Måter å tilberede poteter påChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Måter å tilberede poteter på

Poteter er et metningsgarnityr som har vært mye brukt i Norge til fisk- og kjøttretter. Poteter egner seg ikke til å spises rå, de må tilberedes på en eller annen måte. Her presenterer vi hovedmåtene å tilberede poteter på, og går nærmere inn på baking, damping og koking.

kollasj av forskjellige tilberedningsmetoder av potet
1) Potetstuing med ørret. 2) Ovnsbakte poteter med rosmarin. 3) Hasselbackpoteter med parmesandryss. 4) Kokte poteter.

Bakte poteter

Poteter kan bakes i ovnen på ca.190 ºC til de er myke. Tiden varierer etter størrelse og potetsort.

Varianter av bakt potet

Varianter av bakte poteter

  • Bakt potet med gressløk. Foto.
    Bakt potet med gressløk
    bakte poteter
  • fylte bakte poteter
  • hasselbackpoteter

Varianter av fylte bakte poteter

  • cendrepoteter
  • macairepoteter
  • surprisepoteter

Dampkokte poteter

Poteter kan dampes i kjele med damprist, dampskap eller kombidamper.

Dampkoking. Illustrasjon.

Varianter av dampkokte poteter

  • bilde av persillepoteter
    Persillepoteter
    dampkokte poteter
  • dampkokte poteter med skall
  • dampkokte persillepoteter

Kokte poteter

Koking av poteter kan gjøres i vann eller i buljong. Etter at potetene er ferdig kokt, slår vi av vannet og setter kjelen tilbake på platen uten lokk for å dampe vekk mest mulig væske.

Kokting av poteter. Illustrasjon.

Varianter av poteter kokt i buljong

  • bilde av Raspeball med røkt svineknoke og vossakorv
    Raspeball med røkt svineknoke og vossakorv
    buljongpoteter
  • olivenpoteter

Varianter av poteter kokt i vann

  • dillpoteter
  • kokte poteter
  • myntepoteter
  • persillepoteter
  • potetpuré
  • poteter på engelsk måte
  • raspeballer
  • stuede poteter

Læringsressurser

Potet