Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. EggChevronRight
  5. EggChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Egg

Det finnes mange ulike måter å tilberede egg på. Her vil du få kjennskap til noen ulike tilberedningsmetoder. Egg har mange bruksområder, og er en råvare du vil få god kjennskap til gjennom opplæringsløpet.

Eggerøre

Eggerøre med gressløk. Foto.
Eggerøre med gressløk

Egg, fløte, salt og eventuelt garnityr piskes sammen. Stek på svak varme under forsiktig omrøring. Eggerøren skal ha en fuktig konsistens når den er ferdig.

Eggtimbaler

Runde, høye porsjonsformer av aluminium smøres godt. Ha i garnityret som skal serveres, med i formen. Legg ett egg i hver form og posjer det i vannbad i cirka 8 minutter. Hvelv egget ut av formen og anrett eventuelt med garnityr og saus.

Fritert egg

Bruk helst friske egg. Knus først egget forsiktig i en kopp. Ha egget i frityren. Samle hviten rundt plommen med to tresleiver. Anrett eventuelt med garnityr og saus.

Kaldt hardkokt egg

Hardkokt egg delt i to. Foto.
Hardkokt egg

Kokt egg avkjøles og renses for skall. Eggene serveres kalde, enten med fyll eller med forskjellig garnityr etter hva oppskriften krever.

Kokottegg

Lave porsjonsformer i porselen smøres godt. Ha ett egg i hver form og posjer i vannbad i ovn i cirka 4 minutter. Egget serveres med forskjellige garnityrer og sauser etter hva oppskriften krever.

Kokt egg

Legg eggene i en nettingkurv og sett den oppi kjelen når vannet koker. Når koketiden er slutt, ta opp kurven og avkjøl den i kaldt vann.

Bløtkokt egg: 3–5 minutter
Hardkokt egg: 8–10 minutter

Molletegg

Kok egget i 6–7 minutter. Rens det for skall og varm det raskt opp igjen i varmt vann med salt. Egget anrettes med forskjellige garnityrer og sauser etter hva oppskriften krever.

Omelett

Omelett. Foto.
Omelett naturell

Omelett består av egg, vann (eller fløte), smaksstoffer og garnityr. Den stekes som regel i porsjonsomeletter (à la carte). Omeletten stekes i panne under omrøring fra bunnen. Ved slutten av stekingen arbeider vi omeletten over til den ene siden av panna og former den som en halvmåne. Samtidig stekes undersiden gyllen. Omeletten hvelves på fat eller tallerken.

Omeletter deles inn i:

  • omelett med frest garnityr i massen
  • omelett fylt med garnityr ferdigstekt
  • omelett som skal fylles
  • flat omelett

Omelett med frest garnityr i massen

Omelett med laks. Foto.
Omelett med laks

Garnityret freses før en har i omelettrøren.

Omelett fylt med garnityr

Garnityret legges i midten før omeletten brettes sammen til en halvmåne.

Ferdigstekt omelett som skal fylles

Omeletten anrettes på fat eller tallerken og snittes på baksiden. Den fylles så med garnityr, for eksempel soppstuing.

Flat omelett

Garnityr freses i stekepanne. Hell så omelettrøren over og stek ferdig på svak varme enten i panna eller i stekeovn.

Posjert egg

Knus et egg i en kopp og legg det forsiktig oppi kokende posjeringsvann (vann, eddik og salt). Samle hviten rundt plommen med en gaffel og posjer i cirka 2–3 minutter. Ta opp egget og legg det i kaldt vann. Egget tilberedes og anrettes med forskjellige garnityrer og sauser etter hva oppskriften krever.

Speilegg

Speilegg på brødskive med tomat og agurk. Foto
Speilegg, tomat og agurk

Egget bør være friskt og stekes i klaret smør eller margarin i stekepanne. Ikke la fettet bli brunt, og ikke stek på for sterk varme. Speilegget anrettes med forskjellige garnityrer etter hva oppskriften krever.

Garnityr: tilbehøret til en rett
Posjere: å koke ved en temperatur under 100 °C

Læringsressurser

Egg