Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. Kraft, jevning, saus og suppeChevronRight
  5. Jevnede supper og klare supperChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Jevnede supper og klare supper

Det er to hovedgrupper av supper: Jevnede supper og klare supper.

bilde av en Sterk og syrlig buljong
Sterk og syrlig buljong

Jevnede supper

  • brune supper
  • kremsupper
  • nasjonale supper
  • veloutésupper
  • purésupper
Jevnede supper
Jevnede supper
Purésupper
Purésupper

Klare supper

  • buljong
  • klaret buljong
  • klare, jevnede supper

Buljong

Buljong kokes som kraft, men i tillegg til bein bruker vi også kjøtt.

Buljong
Framgangsmåte klaret buljong (consommé)

Bland sammen oppkuttede grønnsaker, eggehvite og klarekjøtt i en kjele. Ha i kald kraft og bouquet garni. Sett kjelen på varm plate og varm opp væsken til den begynner å koke. NB! Rør i blandingen hele tiden til «klaringen» flyter opp. Da må du ikke røre lenger. La buljongen småkoke i cirka 2 timer. La buljongen hvile cirka 15 minutter. Sil så forsiktig gjennom et klede og degraisser eventuelt buljongen. Smak til og tilsett garnityr.

  • Klarekjøtt: grovmalt skankekjøtt fra storfe
  • Consommé: klaret buljong med grovmalt kjøtt og eggehvite
  • Degraissere: å skumme fettet av kraft, supper, sauser og lignende

Suppegarnityr

  • bakverk
  • egg
  • gryn
  • grønnsaker
  • kjøtt
  • pasta
  • suppeboller
Suppegarnityr
Suppegarnityr

Læringsressurser

Kraft, jevning, saus og suppe

SubjectEmne

Fagstoff