Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. Kraft, jevning, saus og suppeChevronRight
  5. Spesielle krafterChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Spesielle krafter

Sjy er kraft som vi har igjen i stekeskuffen etter at vi har stekt en stek. Fumet er kraft som er kokt inn 30–50 prosent av den opprinnelige mengden. Glace er en videre reduksjon.

bilde av stekesjy som øses over en hjortefilet
Stekesjy

Spesielle krafter

  • sjy (jus)
  • redusert kraft
    • fumet
    • glace

Sjy

Sjy er kraft (cellesaft) som vi har igjen i stekeskuffen etter at vi har stekt en stek (kjøtt). Sjyen har en sterk og konsentrert smak som er et godt grunnlag for tilberedning av sjysaus eller en brun saus til det kjøttet den kommer fra.

Fumet

Fumet er kraft som er kokt inn 30–50 prosent av den opprinnelige mengden for å få en kraftigere smak.

Glace

Glace er en videre reduksjon slik at kraften får en sirupsaktig konsistens og kan brukes til smaksforsterker i brune sauser.

Glace (kjøttekstrakt)
Glace (kjøttekstrakt)

Læringsressurser

Kraft, jevning, saus og suppe