Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. Kraft, jevning, saus og suppeChevronRight
  5. Kraft ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kraft

Kraft er en vannaktig væske med smak fra de råvarene den er kokt på.

Kraft

Inndeling av krafter

  • lys kraft
  • brun kraft
  • spesielle krafter

En kraft består av:

  • bein
  • grønnsaker («de fire store»)
  • vann
  • salt
  • bouquet garni (krydderkvast)

Framgangsmåte for koking av kraft

  1. Oppkuttede bein vaskes.
  2. Kok opp beina fra kaldt vann som er tilsatt salt.
  3. Kraften skummes godt når den begynner å koke.
  4. Grovkuttede renvaskede grønnsaker («de fire store») has i kraften sammen med bouquet garni.
  5. La blandingen småkoke. Sil kraften når den er ferdigkokt.

NB! Til brun kraft brunes beina godt etter at de er vasket.

fire bilder av tilberedelse av klar grønnsakskraft
Tilberedning av klar grønnskakskraft
  • De fire store: gulrot, sellerirot, purreløk og løk.
  • Bouquet garni: en krydderbukett som består av persillestilker, laurbærblad, timian, purreløk og sellerigrønt, pakket i gas
Lyse krafter
Lyse krafter
Brune krafter
Brune krafter

Læringsressurser

Kraft, jevning, saus og suppe