Hopp til innhold

 1. Home
 2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
 3. FørstehjelpChevronRight
 4. Fremmedlegemer i luftveieneChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fremmedlegemer i luftveiene

Når vi setter fast noe i halsen, må vi få det ut for at vi skal få puste. Hosting er mest effektivt, men noen ganger trengs det hjelp av andre.

En mann dunker en kvinne i ryggen. Foto.

Noe fast i halsen – hva gjør vi?

Det er viktig å skille situasjoner med fremmedlegeme i luftveiene fra for eksempel besvimelser, hjertestans, krampeanfall og andre tilstander som også kan gi plutselige pustevansker. Hvis pasienten er våken, spør derfor straks om han/hun holder på å kveles.

Les om Norsk Resuscitasjonsråds retningslinjer for fremmedlegeme i luftveiene, 2010 (pdf)

 1. Så lenge pasienten selv klarer å trekke luft ned, er hosting mest effektivt. Hvis pasienten klarer å hoste, anbefales det å oppmuntre pasienten til å fortsette å hoste.
 2. Hvis luftveiene er helt blokkert og pasienten fortsatt er våken:

  - Voksne og barn over ett år: Veksle mellom å gi fem slag midt mellom skulderbladene og fem harde, raske støt øverst i magen, mellom nederste ribbein og navlen, opp mot mellomgulvet (bukstøt-manøver). Hvis mulig: Hold hodet lavt eller la pasienten bøye seg framover.

  - Barn under ett år: Veksle mellom å gi fem slag midt mellom skulderbladene og fem brystkompresjoner. Hold barnet med hodet lavt over kneet ditt. Hold én hånd på ryggen og én under barnets bryst og mage når du snur det for å veksle mellom ryggslag og brystkompresjoner.

  Mann utfører bukstøt på kvinne. Foto.
  «Bukstøt-manøver».
 3. Hvis pasienten blir bevisstløs, er det brystkompresjoner som gir størst økning i luftveistrykket nedenfor fremmedlegemet. Tilkall hjelp (ring 113) og start straks standard HLR (30:2) med et enkelt tillegg: Se etter fremmedlegemet i munnen før hver serie med to innblåsinger. Dersom du ser fremmedlegemet inne i munnen eller øverst i luftrøret, legg hodet forsiktig til siden og vær forsiktig når du tar ut fremmedlegemet, så det ikke faller ned i halsen igjen eller trykkes lenger ned i halsen.

Følg med!

På restauranter og i det private er det ofte slik at personer som får et fremmedlegeme i halsen, går på toalettet for ikke å forstyrre andre. Følg derfor etter personer som «setter noe i halsen», hvis de går fra bordet. Selv om personen tilsynelatende løser dette selv, kan situasjonen raskt forverre seg og gå over til å bli livstruende.

Oppgaver

Hva er den mest effektive måten å få opp et fremmedlegeme fra halsen på, hvis pasienten er våken? Se svar

Få pasienten til å hoste.

Hvordan utføre livreddende førstehjelp på et barn under ett år, hvis luftveiene er blokkert, men pasienten er ved bevissthet? Se svar

Veksle mellom å gi fem slag midt mellom skulderbladene og fem brystkompresjoner. Hold barnet med hodet lavt over kneet ditt. Hold én hånd på ryggen og én under barnets bryst og mage når du snur det for å veksle mellom ryggslag og brystkompresjoner.

Læringsressurser

Førstehjelp

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter