Hopp til innhold

 1. Home
 2. Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2ChevronRight
 3. Grupper og kommunikasjonChevronRight
 4. Helse ChevronRight
 5. Symptomer på sykdomChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Symptomer på sykdom

Noen ganger kan det være vanskelig å vite om barnet er sykt eller ikke, og i slike tilfeller kan foreldrene være usikre på om barnet bør gå i barnehagen eller på skolen. I artikkelen finner du noen vanlige symptomer på sykdom.

Gutt ligger i sengen med temparaturmål i munnen. Foto.

Allmenntilstand

Dersom barnets allmenntilstand er dårlig, vil det vanligvis være best for barnet å være hjemme. Det er tungt å være i barnehagen eller på skolen når man er slapp, trett og uopplagt.

Feber

Den normale temperaturen til barn kan variere. Temperatur som er mer enn 37,5 grader om morgenen og 38 grader om kvelden, anses å være forhøyet. Et barn som har feber, bør være hjemme til det er feberfritt, først og fremst av hensyn til barnet selv. I noen sammenhenger kan det være ønskelig å holde barnet hjemme av smittevernhensyn.
(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Les mer om feber, råd om feber og febermåling under relatert fagstoff.

Hoste og snue

I de fleste tilfeller er dette et symptom på begynnende forkjølelse. Barnet kan ha vanskelig for å puste gjennom nesen, og noen barn har i tillegg feber. Barn kan også få snue i forbindelse med influensa, noen barnesykdommer og ved allergi.

Forkjølelse

Forkjølelse er den vanligste infeksjonen hos barn. Snue, snørrdannelse, hoste, tett nese og rennende øyne er de vanligste symptomene. Barnet kan komme tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.

Influensalignende symptomer

Influensalignende symptomer kan være feber med frysninger, tørrhoste, muskelverk og lett snue. Barnet kan komme tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.
(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Oppkast

Små barn gulper uten at det er tegn på sykdom, men dersom barnet gulper ofte og mye, bør man kontakte lege.

Flere ulike sykdommer kan gi oppkast, blant annet mage- og tarminfeksjoner, omgangssyke, sterke smerter andre steder i kroppen og en del andre sykdommer. Dersom barn kaster opp, bør du passe på at de får i seg væske og ikke tørker ut. Det anbefales at barnet drikker små mengder om gangen, men at det drikker ofte. Omgangssyke er ofte svært smittsomt og krever at man er ekstra nøye med hygienen. Man bør varsle foreldrene når et barn kaster opp. Noen barn kan kaste opp uten at de er syke, og dette kan skyldes psykiske faktorer.

Ved frokosten må Stina gå fra bordet, hun løper ut og kaster opp. Hun virker ikke syk ellers, og hun kaster ikke opp senere på dagen. Dette skjer flere dager i uken. Etter en samtale med foreldrene blir de ansatte enige om å observere hva som skjer rundt Stina de dagene hun må kaste opp. Etter en tid finner de ut at Stina kaster opp de dagene hun sitter ved siden av Jan, som har servelat på brødskiven sin. Når de prater med Stina, forteller hun at hun synes servelatpølsen lukter ubehagelig. Ved at Stina ikke sitter sammen med Jan ved matbordet, er problemet løst.

Diaré

Diaré skyldes vanligvis mage- og tarminfeksjoner eller reaksjoner på medisiner, men kan også ha andre årsaker. Kontakt lege om du er i tvil. Mage- og tarminfeksjoner er smittsomme og krever at man er ekstra nøye på hygienen. Om et barn har diaré, må man være ekstra oppmerksom på at barnet ikke blir dehydrert. Gi derfor barnet godt med drikke.

Utslett

Barn kan få utslett av mange ulike årsaker, som for eksempel

 • en del av en barnesykdom
 • tegn på en allergisk reaksjon
 • reaksjon på sol, eller enten tørr eller kald luft
 • reaksjon på kontakt med noen planter eller dyr
 • eksem

Når barn har vondt

Barn og ungdom kan klage over smerter ulike steder på kroppen, for eksempel vondt i halsen, vondt i ørene eller vondt i magen. Smerter kan ha ulike årsaker, og om du er usikker, bør du ringe foreldrene slik at de kan ta barnet til legen. Vær oppmerksom på at smerter også kan være psykisk betinget.

Drikke

Barn som er syke, trenger mer drikke enn vanlig, og barn som kaster opp, har diaré eller høy feber, trenger spesielt mye væske. Det viktigste er at barnet drikker ett eller annet, men det finnes drikker som er bedre egnet enn andre. Væsker som inneholder litt sukker og litt salt, er best. Hvor mye av væsken som suges opp i tarmen, bestemmes av sukker- og saltmengden i væsken. (Kilde: Lommelegen.no)

Utfordringer til deg

 1. Lag en plakat som viser hva ulike symptomer kan tyde på.
 2. Hvordan måler man temperaturen hos barn?
 3. Når er det ekstra viktig å drikke?
 4. Hvorfor er det viktig at barn drikker når de er syke?
 5. Hvorfor er det viktig å være ekstra nøye med hygienen når et barn kaster opp eller har diaré?

Læringsressurser

Helse

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter