Hopp til innhold

  1. Home
  2. Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Grupper og kommunikasjonChevronRight
  4. Hygiene ChevronRight
  5. Barnehager og kontakt med dyrChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Barnehager og kontakt med dyr

Det å være sammen med dyr er en positiv opplevelse for mange barn. Det blir stadig vanligere at barnehager og skoleklasser besøker gårdsbruk, zoologiske hager og dyreparker. Enkelte gårder, besøksgårder, er spesielt tilrettelagt for å ta imot barnehager og skoleklasser. Norske husdyr har svært god helse.

Person som vasker hendene med vann og såpe. Foto

Likevel kan selv friske dyr ha bakterier som kan overføres til mennesker.

Mange barn hopper over håndvasken dersom de ikke ser at hendene er skitne. For å unngå at barn blir syke f.eks. etter å ha klappet geiter eller kjælt med lam, må man passe på at de vasker hendene selv om de ikke er synlig skitne. Dette er særlig viktig før måltider.

På besøksgårder bør små barn, av flere grunner, alltid være under oppsyn. Det er de voksne som har ansvaret for at barna vasker hendene, men forholdene bør være lagt til rette slik at håndvask er enkelt å få til. Videre bør inntak av mat skje på områder hvor dyrene ikke har adgang.

Besøkende bør ved gårdsbesøk ikke drikke eller smake på upasteurisert melk eller mat laget av slik melk. Siden barn er ekstra utsatt for smitte med for eksempel giftproduserende varianter av E. coli (EHEC), og ikke selv kan ta stilling til risiko for sykdom, anbefaler vi at barn ikke tilbys slike produkter.
Barnehager som drar på gårdsbesøk med barn, bør avklare disse spørsmålene med barnas foresatte før gårdsbesøket.

Et enkelt og godt smitteverntiltak er å vaske hendene etter all kontakt med dyrene.

Kilde: Folkehelseinstituttet 2009
Folkehelseinstituttet opdaterer kontinuerlig sine sider

Læringsressurser

Hygiene