Hopp til innhold

SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

«Rase»

«Rase» er et ord som tidligere ble brukt om grupper av mennesker. Man prøvde da å dele menneskene inn i forskjellige raser på vitenskapelig grunnlag.

En person peker på en annen. Foto.

Det har blitt forsket på hudfarger, blodtyper, beinstrukturer og hodeformer uten at man har greid å lage båser som egner seg til å sortere menneskene i verden i, så i dag er vi enige om at en slik inndeling er umulig.

Det betyr ikke at alle er like, eller at alle ser like ut, men forskjellene er ikke store nok til at vi kan dele folk inn i raser ut fra fysiske forskjeller. Man finner mange mennesker som ser ganske «like» ut: De har samme hudfarge, nesetype eller ører, men det sier ingenting om hvordan de er eller oppfører seg.

Det finnes altså ingen slike «naturlige» båser som vi enkelt og greit kan putte folk i. Men folk blir likevel grupperte, og dette fører stadig til stigmatisering. I dag heter ikke båsen «rase», men mange bruker kultur, geografi eller religion for å lage båser. Om folk blir delt inn i grupper og alle i gruppa blir tillagt verdier, meninger eller handlinger, kaller vi det rasisme. Disse båsene lager man ikke ut fra hva folk gjør, men ut fra hva de er (for eksempel hvor de er født, hvilken religion de tilhører, eller hvilken hudfarge de har).

Læringsressurser

Forebygging av rasisme og fordommer

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?