Mobberne har ofte et normalt selvbilde og viser ingen felles ytre kjennetegn. Mobbingen trenger derfor ikke å være en kompensasjon for indre usikkerhet eller egne problemer. De er ikke nødvendigvis mer populære enn gjennomsnittet, men kan gi uttrykk for at de har god selvfølelse eller vurderer seg selv som bedre enn andre.

Makt
Mobberne viser ofte liten grad av medfølelse og empati med ofrene, og de kan ha et sterkt behov for å dominere. Den avgjørende og viktigste årsaken til at de mobber, ligger i aggresjonsformen deres. Mobbere har generelt en sterkere aggressivitet som personlighetstrekk, og de har en sterkere grad av den proaktive aggresjonsformen i seg. Denne formen for aggresjon viser seg gjerne ved at man tiltrekkes av å ha makt over andre, og mobbere kan oppnå en form for stimulans ved å dominere og manipulere andre.
Stimuli
Mobbehandlingene er motiverte av den sosiale stimulansen de får i situasjonen ved for eksempel å såre en annen, trykke en annen ned, ha makt og vise styrke. Hovedforklaringen ligger i at mobbing gir bestemte belønninger som makt, dominans og tilhørighet, og at personer med høy grad av proaktiv aggresjonsform kjenner en stimulerende, god følelse ved å se andres redsel, angst, flauhet og så videre. Den proaktive aggresjonsformen er stabil over tid, men viser seg ulikt ved ulike situasjoner. Det vil si at de godt kan vise ulike sider i ulike situasjoner ved å være gode og snille noen ganger, mens de andre ganger viser en annen side.
Aggresjon
Mobbing er en underkategori av aggresjon. All mobbing har aggressive elementer i seg, men ikke all aggresjon er mobbing.
Mobberne kan også komme fra hjem med en del interne problemer. Disse problemene kan være dårlige følelsesmessige bånd mellom familiemedlemmene, for få grenser, lite varme og omsorg, eller at foreldrene bruker maktorienterte oppdragelsesmetoder. Foreldrene selv kan også bruke sarkasme, sjikane og spøke over andres svakheter, og de kan ha en mer positiv holdning til vold enn andre. Dette blir da holdninger som barna «arver».
Empati
Mobberne er ofte godt sosialt kompetente, men mangler en vesentlig grad av empati overfor andre. Denne egenskapen kan vise seg allerede mens de er små barn, og kan vedvare uavhengig av alder hvis det ikke settes inn gode tiltak som kan styrke utviklingen av empati.
Utfordringer til deg
- Hva er det som kjennetegner en mobber?
- Hvordan kan du få mistanke om at en person mobber andre?
- Hva betyr proaktive aggresjonsformer?
- Hva kan skole og barnehage gjøre dersom de oppdager at et barn er lite empatisk?
Læringsressurser
Forebygging av mobbing og krenkelser
Fagstoff
Mobbing
KjernestoffHva er mobbing?
KjernestoffTeknomobbing
KjernestoffMobbing med mobiltelefon
KjernestoffNoen felles kjennetegn ved mobbeofre
Kjernestoff- Kjernestoff
Noen felles kjennetegn ved mobbere Du er her
Konsekvenser av mobbing
KjernestoffMobbing i ulike grupper
KjernestoffHvordan forebygge mobbing?
KjernestoffVi kan forebygge mobbing
KjernestoffBetydningen av vennskap
KjernestoffPsykisk helse hos ungdom
KjernestoffNår mobbing skjer
Kjernestoff
Oppgaver og aktiviteter
Mobbing
KjernestoffOppgaver til filmen «Mobbing»
KjernestoffFull kontroll
KjernestoffOppgaver til «Mobbing i ulike grupper»
KjernestoffHva er teknomobbing?
KjernestoffSpørsmål til filmen «Mobbing med mobil»
Kjernestoff
Kildemateriale
Lærer Bjørndals metode
Kjernestoff