Hellebrød, arabiske netter, pinnebrød og kjøttkaker i løk

Hellebrød
Du trenger
1 dl helkorn som du knuser selv
1 dl hvetemel
1/4 ts salt
1 dl vann
Slik gjør du
Lag deigen, og klapp til brødene slik at de blir runde og flate. Legg en steinhelle på bålet. Stek brødene på steinhella. Du kan også bruke stekepanne.
Arabiske netter
Du trenger
poteter
løk
gulrøtter
kjøtt eller pølser
litt vann
salt og pepper
smør
aluminiumsfolie eller bålkjele
Slik gjør du
Legg aluminiumsfolie dobbelt og smør den godt. Skjær poteter, løk, gulrøtter og kjøtt eller pølser i småbiter og legg det på folien. Hell litt vann over, og tilsett krydder. Pakk alt godt sammen og legg det ned i glørne. Når vannet er dampet bort, legger du noen smørklatter mellom bitene. Etter cirka 10–15 minutter har retten kokt ferdig. Du kan også variere retten med andre grønnsaker, som squash, purre, paprika og brokkoli. Du kan også lage arabiske netter i en bålkjele. Det er mer miljøvennlig enn å bruke aluminiumsfolie.
Kjøttkaker i løk
Du trenger
løk
kjøttdeig
salt, pepper og eventuelt muskat
margarin
aluminiumsfolie
Slik gjør du
En stor løk skjæres over på midten og hules ut slik at bare de to ytterste ringene blir igjen. I hulrommet legger du krydret kjøttdeig. Løken fylt med kjøttdeig smøres inn med margarin og pakkes i folie. Legg pakken i glørne og la den steke i cirka 15 minutter, avhengig av størrelsen på løken.
Pinnebrød
Hjemmelaget pinnebrød stekt på bålet smaker alltid godt og kan lages i uendelig mange varianter.
Du trenger
500 g mel (bruk gjerne litt grovt mel)
2 ts bakepulver
5 ss sukker
1 ts salt
1 dl matolje
cirka 2 dl lunkent vann
Slik gjør du
Bland det tørre. Spe med vann og olje til deigen har plastelinakonsistens. Form en klump deig til en pølse, og tvinn den rundt en pinne. Stek brødet over glørne til det er gjennomstekt og slipper pinnen. Brødet kan fylles med for eksempel syltetøy. Du kan også tvinne deigen rundt en pølse på spidd og lage «pølse i slåbrok». Bruk gjerne andre smakstilsetninger i deigen, som kanel eller revet ost.
TIPS: Det beste spiddet lager du av en grein av friskt tre. Skjær bort barken på den øverste delen, hvor maten skal sitte
Læringsressurser
Kost og ernæring
Fagstoff
Mat i barnehagen
KjernestoffMat på skolen og i skolefritidsordningen
KjernestoffMat for ungdom
KjernestoffMat og helse
KjernestoffFriluftsliv og mat
KjernestoffMolte som pålegg
KjernestoffTurmat
KjernestoffRisengrynsgrøt til frokost
KjernestoffUngdom og matpakke
KjernestoffMat på tur. Sulten i friluft
KjernestoffNRK: Foliepakket turmat
KjernestoffMåltidet – mer enn bare mat
KjernestoffUtfordringer knyttet til måltidet
KjernestoffMat ved spesielle behov
KjernestoffMåltidene
KjernestoffDe voksnes rolle under måltidet
KjernestoffRetningslinjer for måltidet
KjernestoffMat på merkedager
KjernestoffBursdager og feiringer
KjernestoffKake i barnehagen
KjernestoffBursdagsfeiring
KjernestoffKokebok
Kjernestoff
Oppgaver og aktiviteter
Oppgaver til filmen «Ungdom og matpakke»
KjernestoffOppskrifter fra NRK
Kjernestoff- Kjernestoff
Oppskrifter fra Den Norske TuristforeningDu er her
Årets høytider og mattradisjoner
Kjernestoff