1. Home
  2. Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Kost og ernæringChevronRight
  4. Utfordringer knyttet til måltidetChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Utfordringer knyttet til måltidet

Mange barnehager og skoler diskuterer hvordan man skal få barna til å spise mer sunn mat. Men hva betyr det egentlig? Skal man si at sjokoladepålegg ikke er lov? Hvor skal man sette grensen, og hvem har rett til å bestemme hva barna skal spise? I Danmark ble det rettslig fastslått at det er foreldrene som bestemmer hva barna skal ha i matpakken.

forskjellige typer frukt og grønnsaker. Foto

Som barne- og ungdomsarbeider møter du flere utfordringer knyttet til kosthold.

En del barn og unge

  • spiser for mye sukker
  • har ikke med seg matpakke
  • kaster matpakken i søpla
  • spiser for lite frukt og grønnsaker
  • spiser for mye mettet fett
  • har lite kunnskap om kosthold og helse
  • har liten erfaring med å tilberede mat

Økologisk mat

Økologisk mat produseres på naturens premisser og på en måte som i størst mulig grad tar hensyn til dyrenes naturlige atferd og behov. I Norge er det organisasjonen Debio som kontrollerer at alle produkter som er Ø-merket, er produsert i samsvar med regelverket for økologisk produksjon. Kilde: Matportalen

Diskusjoner om bruk av økologisk mat har begynt i en del barnehager og skoler. Flere foreldre og ansatte er mer og mer opptatt av hvor maten kommer fra, og at matgen skal være trygg og ren.

Noen barnehager og skoler har fast levering av økologisk mat og melk, mens andre produserer økologisk mat selv. En del kommuner tilbyr kurs i bruk av økologisk mat. Under «Relatert innhold» finner du fagstoff om økologisk mat fra nettstedet til restaurant- og matfag.

Hva er trygg mat?

Som forbruker kan det være vanskelig å vite hva som er trygg mat. Å servere trygg mat krever god kunnskap på en rekke områder: hygiene, oppbevaring, tilsetningsstoffer, emballasje, holdbarhet og mye mer. Det er viktig at barn, ungdom og foreldre kan stole på at du har kunnskap på disse områdene slik at barn og ungdom ikke blir syke av den maten de spiser.

Utfordringer til deg

Oppgaver til "Utfordringer knyttet til måltidet"
  1. Hvilke utfordringer finnes når det gjelder barn og kosthold?
  2. Hvilke utfordringer finnes når det gjelder ungdom og kosthold?
  3. Diskuter mulige svar på utfordringene som er nevnt i teksten.
  4. Intervju en ansatt i en barnehage om hvordan de møter utfordringene.
  5. Hvem skal bestemme hva barna kan ha med av mat og drikke i barnehagen?
  6. Hvilke problemer kan oppstå dersom foreldrene og barnehagen har ulike meninger om hva som er greit å ha med av mat og drikke?
  7. Forklar hva økologisk mat er, og prøv ut noen matretter laget av økologisk mat.
  8. Begrunn ditt syn på bruk av økologisk mat.
  9. Hva er trygg mat?

Læringsressurser

Kost og ernæring

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter