1. Home
  2. Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Kost og ernæringChevronRight
  4. Mat og helseChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Mat og helse

Mat og drikke i barneårene danner grunnlaget for kostvaner i voksen alder. Dermed vil det barn spiser, kunne få betydning for helsen som voksen. Det er foreldrene som har hovedansvaret for barn og unges kosthold, men som barne- og ungdomsarbeider har du et medansvar. Det betyr at du må holde deg oppdatert om hva som er riktig kosthold.

Grønnsaksgryte med "pinnebrød". Foto.

For å ta et medansvar for barn og unges helse må du ha kunnskap om

  • kosthold og helse
  • anbefalinger og lovverket
  • folkehelse og livsmestring

Etter hvert som barna blir store nok til å forstå sammenhengen mellom kosthold og helse, bør de få opplæring i sunt kosthold. Barna bør få kunnskap om hvordan kostholdet påvirker helsen på kort og lang sikt.

Mange barn og unge har et godt kosthold og gode kunnskaper om kostholdets betydning for helsen. Andre har et dårligere kosthold. Noen av de problemene vi ser knyttet til barn og kost, er at kostholdet inneholder

  • for mye mettet fett, sukker og salt
  • for lite fisk
  • for lite matvarer som er rike på kostfiber, slik som grove kornvarer, grønnsaker og frukt
  • for mange sukkerholdige produkter
  • for lite D-vitamin (gjelder i hovedsak innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn)
  • for lite jern

Dette øker blant annet risikoen for utvikling av

  • hjerte- og karsykdommer
  • kreft
  • overvekt
  • diabetes type 2
  • tannråte
  • forstoppelse

En del barn og unge har sykdommer som krever tilrettelegging av kosten. Hvor mye tilrettelegging de trenger, vil variere.

De vanligste sykdommene er

  • diabetes type 1
    Vi anbefaler at du bruker lenken til nettstedet diabetes.no. Se også fagstoff.
  • matvareallergi og matintoleranse
    Vi anbefaler at du bruker lenken til nettstedet naaf.no. Der vil du finne fagstoff om blant annet kost ved ulike former for matvareallergi og matintoleranse. Se også fagstoff.

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor er barns kosthold viktig?
  2. Hvilke utfordringer har vi i det norske kostholdet?
  3. Hvilke sykdommer kan feil kosthold føre til?
  4. Les Helsedirektoratets sider om kosthold og helse, og ta notater mens du jobber med fagstoffet.
  5. Intervju barn i ulike aldre om sammenhengen mellom kosthold og helse.
  6. Hva tror du er grunnen til at vi er så opptatt av å få ned andelen sukker i kosten?
  7. Gjør deg kjent med nettstedet naaf.no.
  8. Gjør deg kjent med nettstedet diabetes.no.
  9. Hva kan du finne ut om sosiale forskjeller når det gjelder kosthold og helse?

Læringsressurser

Kost og ernæring

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter