Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Førstehjelp for helsefagarbeiderenChevronRight
  4. Førstehjelp: Å sjekke og sikre BLÅChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Førstehjelp: Å sjekke og sikre BLÅ

BLÅ er en huskeregel som førstehjelpere alltid kan bruke i situasjoner der noen er blitt alvorlig syk eller skadd. B står for bevissthet, L står for luftveier og Å står for åndedrett. Dette er helt essensielle funksjoner for kroppen. Personer uten BLÅ er det vi kaller livløse.

Person sjekker pust på bevisstløs person. Illustrasjon.

Vi sjekker bevisstheten ved å prate til og eventuelt riste forsiktig i pasienten.

Bevisstløshet er tap av bevissthet på grunn av redusert aktivitet i hjernestammen. Bevisstløsheten kan være kortvarig og lett som ved besvimelse, men den kan også være dypere og mer langvarig som ved dyp koma. Hvis pasienten ikke svarer, bør vi forsøke å finne årsaken til at pasienten er bevisstløs.

Årsakene kan være mange, for eksempel sjokk, hjernerystelse, oksygenmangel, store blødninger, hjerneslag og hjerteinfarkt.

Luftveiene må sikres og holdes åpne. Dette gjør vi enkelt ved å snu den skadde eller syke på ryggen, bøye hodet forsiktig bakover og løfte haken fram ved hjelp av to fingre under hakespissen.

Åndedrett vil si pusting. Vi må sjekke om den skadde eller syke puster normalt, altså om pasientens brystkasse beveger seg opp og ned, om respirasjonslydene er normale og om vi kan føle pusten til pasienten.

Puster pasienten normalt, kan han eller hun legges i sideleie.

Hvis den skadde eller syke ikke puster normalt, haster det å få hjelp fra kvalifisert personell.

Læringsressurser

Førstehjelp for helsefagarbeideren