Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Førstehjelp for helsefagarbeiderenChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Førstehjelp for helsefagarbeideren

En helsefagarbeider har omfattende førstehjelpsopplæring. Både god grunnopplæring og regelmessig oppdatering er viktig. Fokuset er å redde liv og begrense skader.

Tre personer øver på hjertekompresjoner på øvingsdokke. Foto.

En profesjonell helsefagarbeider kan lede og ta ansvar for en situasjon og kan gi andre instrukser inntil annet helsepersonell overtar. Er helsefagarbeideren alene, vet han eller hun hva hun skal gjøre inntil andre kommer til hjelp.

I en situasjon der noen trenger førstehjelp, er helsefagarbeiderens oppgave å redde liv og begrense skader. Det er nødvendig med praktisk øving på ulike situasjoner og regelmessig repetisjon og oppdatering for å være rutinert og sikker om en slik situasjon skulle oppstå. Det er også viktig å vite hvordan en selv reagerer.

Opplæringen er derfor praktisk, og det blir brukt både dukker og andre personer. Øvelser blir siden arrangert på skolen eller arbeidsplassen med jevne mellomrom, og man kan delta på øvingsdager som blir arrangert av frivillige organisasjoner. Det er viktig å holde førstehjelpsferdighetene ved like.

Læringsressurser

Førstehjelp for helsefagarbeideren