1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Ernæringsarbeid for helsefagarbeiderenChevronRight
  4. Det viktige ernæringsarbeidet for helsefagarbeiderenChevronRight
  5. Råd for pasienter som spiser liteChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Råd for pasienter som spiser lite

Vi kan bidra til at pasienter får en bedre livskvalitet ved å sette i verk tiltak for å opprettholde god ernæringsstatus og forebygge under- eller feilernæring.

Noen råd for å bedre situasjonen for pasienter som spiser lite:

  • Server gjerne fem til seks mindre måltider hver dag, for eksempel tre hovedmåltider og to til tre mellommåltider.
  • Sørg for at pasienten spiser og drikker noe til hvert måltid.
  • Før gjerne kostregistrering over mat- og væskeinntak i tre dager for å kunne vurdere situasjonen.
  • Server mindre mengde mat til hvert måltid. Personer som har nedsatt appetitt, kan ofte bli kvalme og få matvegring bare ved synet av en stor porsjon.
  • Maten må være energirik og ha riktig konsistens.
  • Vurder væskeinntaket fortløpende. Kanskje bør pasienten få næringsdrikke?
  • Gi tran og vitamintilskudd til dem som trenger det.
  • Server mat som er energi- og næringstett. Da kan porsjonene være mindre.
  • Velg riktig konsistens på maten. Det er lettere for pasientene å spise mat med mykere konsistens, for eksempel grateng, grøt og potetstappe. Bruk godt med saus, smeltet smør eller dressing til middag. Ved dysfagi eller svelgproblemer, velg mat med tilpasset konsistens: findelt, moset, geléaktig eller tyktflytende kost.
  • Vurder væskeinntaket fortløpende. Pasientene bør få energiholdige drikker som for eksempel jus, nektar, saft, suppe, melk, kakao eller næringsdrikker. Ikke bruk lettprodukter. Blir pasienten fort mett, kan det meste av drikken spares til etter måltidet.
  • Ferdigfremstilte næringsdrikker eller eventuelt berikede drikker bør tilbys til pasienter som har svært lavt matinntak. Server gjerne mindre mengder hver gang. Næringsdrikker egner seg godt som mellommåltid eller som drikke til mat.
  • Vurder å gi tilskudd av tran og multivitamin til alle pasienter.

Kilde: Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring

Utfordringer til deg:

  1. Pasienter kan av ulike årsaker ha behov for energi- og næringstett kost. Lag en beskrivelse med eksempler. Du kan bruke informasjon fra " Energi- og næringstett kost. Helsedirektoratet", eller benytte andre kilder.
  2. Lag et forslag til en dagsmeny med energi- og næringstett kost. Begrunn forslagene dine.
  3. Beskriv innholdet i " Når matlysten svikter i eldre år".

Læringsressurser

Det viktige ernæringsarbeidet for helsefagarbeideren

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter