Hopp til innhold

SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kost og ernæring

Kompetanse i kost og ernæring for en helsefagarbeider betyr å kjenne til anbefalinger om ernæring. En helsefagarbeider må også kunne planlegge, begrunne og lage trygge og sunne måltider for pasienter og brukere ut fra funksjonsnivået, alderen og behovet deres.

Et grønt eple. Foto.

Tenk over:

  1. Lag deg et tankekart over det du husker om kost og ernæring fra Vg1 Helse- og oppvekstfag. Kanskje kan bildene gi deg ekstra inspirasjon?
  2. Har du noen gode eksempler som handler om måltid og ernæring, fra den tiden du var i yrkesfaglig fordypning? Skriv ned eksemplene og del dem med en medelev. Husk taushetsplikten!
  3. Se gjennom fagstoffet som handler om ernæring på Vg1 Helse- og oppvekstfag på ndla.no, og vurder om det er noe du bør repetere før du går i gang med fagstoffet på Vg2.
  4. Hvilke kompetansemål i læreplanen din sier at du skal lære noe om kost og ernæring?

Læringsressurser

Det viktige ernæringsarbeidet for helsefagarbeideren

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Hva sier kvalitetsforskriften om ernæring?

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Kroppsmasseindeks

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Oppfølging av vekt

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Kostregistrering

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Beregning av behovet for energi og væske

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Forebygging og behandling av underernæring

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Råd for pasienter som spiser lite

    Tilleggsstoff
    AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter