Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helsearbeiderfag Vg2ChevronRight
  3. Ernæringsarbeid for helsefagarbeiderenChevronRight
  4. Verdien av måltidetChevronRight
  5. Fakta om kjøkkenhygieneChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fakta om kjøkkenhygiene

Visste du at ordet hygiene er gresk og betyr «sunnhet»?

Visste du

  • at våte hender sprer bakterier oftere og lettere enn tørre hender
  • at bakterier kan leve i flere timer på hendene dine, og at de i løpet av den tiden kan spres videre – både til mennesker og til mat
  • at det kan skjule seg like mange bakterier som det finnes mennesker i Europa, under negler, ringer, armbånd eller klokker
  • at den viktigste årsaken til smitte fra mat og til mat er at man vasker hendene dårlig eller ikke vasker dem i det hele tatt
  • at mengden bakterier øker veldig fort i melk hvis den blir varm
  • at mange bakterier overlever selv om maten fryses
  • at de fleste bakteriene dør ved temperaturer mellom 60 og 70 grader
  • at det finnes bakterier på overflaten av biffstykker
  • at det er viktig å vaske kniven eller ta en ny hvis du skal skjære opp forskjellige råvarer – det samme gjelder for skjærefjøler
  • at bakteriene trives og formerer seg raskt i fuktige benkekluter som inneholder matrester
  • at du bør bruke papir når du skrur igjen vannkranen, og når du åpner døra etter at du har vært på toalettet

Læringsressurser

Verdien av måltidet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter